Top5týdne 25. 3. 2014

Vyhlášení finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého, zemřel Jaroslav Šerých, TEFAF v Maastrichtu, výstava Příběh Veletržního paláce, zasedání poroty brněnského Bienále.

1/ Finalisté Chalupeckého ceny Letošní ročník Ceny Jindřicha Chalupeckého zná pětici finalistů, jsou jimi Martin Kohout, Richard Loskot, Lucia Sceranková, Roman Štětina a Tereza Velíková (zde). Během roku se finalisté jednotlivě představí v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech a Plzni, na podzim je čeká společná výstava ve Veletržním paláci. Slavnostní vyhlášení proběhne 20. listopadu. V čele poroty nově zasedla Holly Block, kurátorka a ředitelka The Bronx Museum of the Arts v New Yorku. Dalšími členy jsou Milena Bartlová, Jiří Kovanda, Alexandra Kusá, Gunnar B. Kvaran, Pavlína Morganová a Marina Šerbenko.

2/ Zemřel Jaroslav Šerých V neděli 23. března zemřel ve věku 86 let akademický malíř Jaroslav Šerých. Kromě malby se Šerých věnoval především užité grafice, práci s kovem a knižní ilustraci. Celkem ilustroval více než sedm desítek publikací, mezi jinými například básnických sbírek Vladimíra Holana či Jiřího Ortena. Roku 2008 obdržel medaili Za zásluhy (zde a zde).

3/ TEFAF v Maastrichtu Od 14. do 23. března probíhal v nizozemském Maastrichtu letošní, v pořadí již 27. ročník veletrhu TEFAF. Největší veletrh starožitností a umění letos nabídl přes 270 vystavovatelů z 20 zemí světa, kteří přivezli na 30 tisíc děl sahajících od starověku až po moderní a současné umění.

4/ Příběh Veletržního paláce NG připravila projekt věnovaný 40. výročí požáru Veletržního paláce. Během tohoto roku proběhne se Veletržním paláci několik výstav, diskuzí, workshopů a dalších doprovodných akcí, jež představí historii této budovy (zde). První výstava projektu nazvaná Příběh Veletržního paláce byla otevřena minulý týden a potrvá do 27. července.

5/ Zasedání poroty brněnského Bienále V Brně proběhlo ve dnech 17. a 18. března zasedání poroty Mezinárodního bienále grafického designu Brno 2014 (zde a zde). Tématem letošního bienále je vzdělávání v oblasti grafického designu, i proto je letošní mezinárodní přehlídka věnována právě studentským pracím. Porota zasedala ve složení Linda Dostálková, Joris Kritis, Mikuláš Macháček, Marek Pokorný a Indrek Sirkel, výsledky jednání budou oznámeny v dubnu. Šestadvacátý ročník Bienále začíná 19. června a potrvá do 26. října.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.