TZ: Ztracená výstava

Ztracená výstava / Galerie AMU / Praha / 1. - 27. 4. 2014

ZTRACENÁ VÝSTAVA (Do Pekingu a zase zpátky)

2. 4. – 27. 4. 2014

Vernisáž 1. 4. 2014, 18:00 hodin, nádvoří Lichtenštejnského paláce, Malostranské náměstí 13

Participující umělci: Michal Adamovský, Paulína Bočková, Michaela Čejková, Dora Dernerová, Alžběta Diringerová, Jan Douša, Alena Dziarnovich, Rune Egenes, María Elínardóttir, Olga Ermakova, Dan Friedlaender, Jovana Gospavič, Albert Grøndahl, Tereza Havlínková, Dominik Hejtmánek, Ludmila Kadlecová, Silvie Kořenková, Lenka Kristiánová, Mariana Kuchařová, Lali Laytadze, Chiawen Lin, Andreas Loucaides, Olga Macutkevič, Jan Maštera, Teodorik Menšl, Pavel Morávek, Eleanor Pinkava, Tereza Příhodová, Urška Savič, Nina Schacht, Marcel Stecker, Kamila Šárková, Vladimír Šigut, Jan Šimánek, Nina Šperanda, Ján Tereba, Tadej Vindiš, Martin Vosáhlo, Adéla Vosičková, Kateřina Zahradníčková, Junsheng Zhou

Zvukové stopy připravili a v rámci společné performance budou účinkovat:

Eliška Cílková – citera, live electronics

Jiří Lukeš – akordeon, live electronics

Jakub Rataj – zvukové předměty, live electronics

Michal Rataj – mbira, live electronics

Jan Trojan – kantela, live electronics

Kurátoři: Helena Musilová (FAMU), Jana Zbořilová (DAMU), Michal Rataj (HAMU)

Grafické řešení: Mütanta

Produkce: Lenka Eidlpesová

Překlad: Matouš Hejl

Otevřeno denně kromě pondělí 10:00–12:00 a 13:00–18:00 hodin

Adresa: Galerie AMU, Hartigovský palác, Malostranské náměstí 12, Praha 1

www.facebook.com/galerie.amu

www.g.amu.cz

Výstava, která cestovala do Pekingu a nevystavená zase zpět, se nyní představuje v Galerii AMU. Jedná se o ojedinělý projekt prezentace současné tvorby čtyřiceti pěti studentů oborů Fotografie (FAMU), Scénografie (DAMU) a Skladby (HAMU) pod vedením kurátorky Heleny Musilové, scénografky Jany Zbořilové a hudebního skladatele Michala Rataje. Ztracená výstava je vzpomínkou na přípravu vstupu do říše středu a příběhem o zbloudilých uměleckých dílech, které se nikdy nedostaly ke svému cíli. Výběr z nejzajímavějších současných studentských prací byl určen k prezentaci pražské Akademie múzických umění v galerii China Czech Contemporary v Pekingu. Jelikož byl celý transport neočekávaně zadržen na celnici v Xingangu, mohou být tato díla poprvé spatřena až nyní v Galerii AMU.

Výběr z prací studentů oboru Fotografie pro výstavu v Pekingu sestavil teoretik fotografie a bývalý vedoucí katedry fotografie FAMU Robert Silverio. Adaptaci výstavy do prostoru galerie AMU připravila teoretička umění, kurátorka a pedagožka katedry fotografie FAMU Helena Musilová. Na výstavě můžeme vidět širokou škálu děl, od těch vzniklých klasickou analogovou technikou až po digitální obraz včetně videí, projekcí a všech jejich možných derivací. Podobně široká je také tematická, obsahová a formální stránka prací – od živé fotografie po inscenovanou a manipulovanou v prostředí počítačových programů. „Jako celek fotografická expozice reaguje na současný stav na výtvarné scéně a ukazuje, jak se rozšiřuje médium, které za fotografii označujeme.“, říká Helena Musilová.

Scénografickou expozici DAMU připravila se svými studenty scénografka a vedoucí ateliéru Jana Zbořilová. Část kreseb, objektů a fotografií, které tato výstava představuje, vytvořili studenti speciálně pro výstavu v Číně a prezentují jimi své myšlenkové i praktické postupy během výuky i tvorby. Zajímavé jsou především ukázky realizací z netradičních materiálů i neobvyklých pracovních postupů. Výstava je doprovázena zvukovými stopami, které vycházejí z elektroakustické hudby a zkoumají vztah hudby a technologií. Přímo pro tento účel je zkomponovali studenti katedry skladby HAMU pod vedením hudebního skladatele Michala Rataje.

Netradičně je též možné shlédnout některé exponáty mimo výstavní prostory Galerie AMU. Na nádvoří Lichtenštejnského paláce nalezneme relikty zabalených uměleckých děl ve stavu připraveném pro transport a návštěvníci zde mohou také na vlastním těle vyzkoušet zážitek zvukové instalace Brána skladatele Jakuba Rataje. Výstava je zajímavým vhledem do tvorby, která vzniká na akademické půdě. Není však jako každá jiná klauzurní výstava. Jak říká rektor Akademie múzických umění v Praze Jan Hančil, je to výstava s příběhem.

Odkaz na spot ke Ztracené výstavě: https://vimeo.com/89525196