TZ: Nemusí to být žert. Paralelní příběh k románu Žert od Milana Kundery

Daniela Baráčková, Ondřej Basjuk, Lenka Klodová, Jan Malý, Martina Pavelková / Nemusí to být žert. Paralelní příběh k románu Žert od Milana Kundery / Galerie Rampa / Ústí nad Labem / 20. 3. – 16. 4. 2014

Nemusí to být žert. Paralelní příběh k románu Žert od Milana Kundery

Předmluva

Život jako část historie, kus absurdity, banality, utrpení i nejapného humoru, trpkých i vášnivých, agresivních i něžných emocí doprovázejí pocity zrady, nadšení, zoufalosti, nesmyslnosti, pomsty, nihilismu. Kunderův román se pak jako analýza jednotlivých témat, postav, dějových linií, stejně tak i jako kompaktní příběh stává základem pro výstavní projekt. Postavy románu pojí snaha uniknout do iluze, smysl vidí v minulosti a trvale se snaží přenést ji do současnosti. Neumějí se však přizpůsobit její nepřenositelnosti, ať už je to upnutí se ke starým folklorním zvykům, které ztratily svou původní tvář, ke staré křivdě, jejíž odčinění dávno ztratilo smysl, či k víře, že ideologie a nadšení padesátých let bylo v něčem opravdové. Člověk je se svými ideály i se svou skepsí součástí koloběhu dějin a zůstává otázkou, zda je strůjcem své vlastní destrukce on sám, nebo byla řada omylů a ironických žertů danou hrou dějin.

Daniela Baráčková, Ondřej Basjuk, Lenka Klodová, Jan Malý, Martina Pavelková

Ediční poznámka

Výstava Nemusí to být žert je první výstavou z cyklu Širší příběh galerie Rampa. Základní myšlenkou tohoto cyklu je snaha o propojení literární umělecké tvorby s výtvarnou. V popředí každé výstavy stojí prozaické literární dílo, které zakládá platformu pro práci s určitými tematickými, emocionálními případně i dějovými liniemi. Nejde o pouhé „zmapování“ tématu, které by spojovalo knihu s výtvarným uměním, ale především o rozšíření stěžejních momentů a osobních i společenských témat, které knihu tvoří. Už při čtení knihy čtenář dílo interpretuje. Výstavní koncept navázaný na literární díla je kurátorským čtením a vytváří z výběru výtvarných děl další, a to vizuální interpretace. Doslov Díla na výstavě Nemusí to být žert referují ke Kunderově románu nepřímo, nevznikla jako aluze románu ani jím většina nebyla inspirována. Proto vybraná díla Kunderův Žert neilustrují, ale prohlubují a vytvářejí tak společně další příběh. Kniha může být vnímána jako jedno z vystavených uměleckých děl, zároveň se ale její obsah stává průvodcem výstavou.

Odpovědný kurátor: Kristýna Kopřivová, Zdislava Ryantová, Radka Zahradníková (studentky 2. ročníku magisterského studijního oboru Kurátorská studia na FUD UJEP)

Vydala: Galerie Rampa, 4. patro budovy Fakulty umění a designu UJEP, Pasteurova 9, Ústí nad Labem

Vydání první: 20. 3. – 16. 4. 2014, otevírací hodiny: po–pá 10.00–18.00 hod.

Křest výstavy: 19. 3. 2014 od 17.00 hod.

Kontakt: rampafud@gmail.com Obrazová příloha: Jaromil Jireš: Žert (1968), promítání filmu proběhne v rámci doprovodného programu v úterý 8. dubna v 19.00 hod.