26. 3. 2014 / Benefiční koncert Zachraňme Libušín v Národním technickém muzeu

Benefiční akce Zachraňme Libušín / Národní technické muzeum / Praha / 26. 3. 2014 v 18h

Benefiční koncert ,,Zachraňme Libušín“ v Národním technickém muzeu

středa 26. 3. 2014 od 18 hodin v dopravní hale NTM

Národní technické muzeum se připojuje ke snaze o obnovu Libušína, objektu na Pustevnách, který byl v noci z 2. na 3. března 2014 zasažen požárem.

Libušín patří do souboru nejznámějších beskydských secesních lidových staveb, které se staly symbolem Pusteven. Byly vystavěny v letech 1897 – 1899 podle návrhů architekta Dušana S. Jurkoviče a stavitele Michala Urbánka ze Vsetína. Nejkrásnější jídelna Libušín byla pojmenována k poctě české kněžny Libuše. Interiér byl vyzdoben freskami a sgrafity s motivy valašských a slovenských pověstí dle návrhů Mikoláše Alše. Portréty provedl akademický malíř Karel Štapfer. K unikátům interiéru patřily tři secesní lustry, příborník, skleník a hodiny. Kolem stolu bylo umístěno 100 vyřezávaných židlí. Podle odborníků patří Libušín k nejcennějším dílům, která architekt Jurkovič navrhl.

Stavby na Pustevnách vznikaly podle principů skládání a kombinování různých prvků a motivů lidového stavitelství. Tyto byly převzaty jak z lokalit Valašska, tak z lokalit Slovenska. Jurkovič svým architektonickým projevem na Pustevnách upozornil na bohatství staronových forem schopných života. Stavby na Pustevnách mu vynesly označení „Básník dřeva“. ,,Jedná se o národní kulturní památku ve správě Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Příčina požáru a celkový rozsah škod jsou zatím předmětem šetření. Škody jsou nevyčíslitelné, odhadujeme v řádech desítek miliónů a to nemluvíme o hodnotě historické a architektonické. Požár zachvátil především pravou část, nejvíce umělecky hodnotnou jídelnu. Levá část objektu – „Stará Pustevna“ je na tom o poznání lépe. Objekt byl provozován externím nájemcem, se kterým byla uzavřena řádná nájemní smlouva na provoz Libušína i vedle stojícího ubytovacího zařízení, Maměnky. Objekt Maměnky je požárem nezasažen a je v provozu. Muzeum udělá vše proto, aby tento architektonický skvost byl opět uveden do provozu“, uvedl Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm deklarovalo snahu o co nejrozsáhlejší zachování původních prvků a postavení objektu Libušín na Pustevnách jako vědecké rekonstrukce 115 let starého originálu a v rámci svých snah vyhlásilo veřejnou sbírku. Významně může k obnově Libušína přispět benefiční koncert ,, Zachraňme Libušín“, který se bude konat v dopravní hale Národního technického muzea v Praze ve středu 26. března 2014 od 18 hodin.

Na koncertě vystoupí Traditional Jazz Studio Pavla Smetáčka. Výnos z koncertu, včetně honoráře hudebníků, bude zaslán na účet veřejné sbírky VMP: č. účtu 107-6978880207/0100.

Na benefiční koncert ,, Zachraňme Libušín“ Vás srdečně zvou generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr, generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková a ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš.

Za Národní technické muzeum

Mgr. Adam Dušek