Top5týdne 11. 3. 2014

V Ostravě zahájen festival Archikultura 2014, Duchamp ve Studiu Hrdinů, Popelec umělců, proběhlo vyhlášení cen Czech Grand Design a předání ceny Osobnost roku. 

1/ Festival Archikultura 2014 v Ostravě

V Ostravě začal šestý ročník festivalu architektury, designu a umění Archikultura 2014. Slavnostní zahájení proběhlo ve čtvrtek 6. března v Galerii výtvarného umění v Ostravě za přítomnosti izraelského architekta Zvi Heckera, který v GVUO rovněž vystavuje. Kromě této přehlídky nabízí ostravský Dům umění výstavu věnovanou dánské architektuře, seznámení s díly barcelonského studia BAND a přehlídku Světoví architekti o architektuře. Více o programu festivalu zde.

2/ Duchamp ve Studiu Hrdinů V minulém týdnu uvedlo Studio Hrdinů stylizovanou přednášku/performanci věnovanou Marcelu Duchampovi. Inscenace vytvořená Guillaumem Désangesem, Frédéricem Cherboeufem a Thierrym Charlierem je prvním projektem nové dramaturgické řady zaměřené na syntézu výtvarného umění a divadla. Studio v ní hodlá vedle hostujících tvůrců nabídnout i vlastní díla. Ještě letos by měly vzniknout čtyři podobné projekty (zde a zde).

3/ Popelec umělců V pražském kostele Nejsvětějšího Salvatora se 5. března již podevatenácté uskutečnil Popelec umělců, v rámci kterého proběhla rovněž vernisáž intervence Jaromíra Novotného nazvané Introdukce. Po celou postní dobu budou součástí interiéru kostela procesní prapory, jejichž barevnost je redukována na odstíny šedé a černé. Praporce zavěšené v prostoru nad hlavami lidí mají návštěvníky uvádět do dané liturgické doby (zde a zde).

4/ Vyhlášení cen Czech Grand Design Akademie designu ČR udělila výroční ceny Czech Grand Design pro rok 2013. Cenu Grand designér roku 2013 si odnesla Monika Drápalová, která uspěla rovněž v kategorii Módní designér. Cenu Designér roku získal Jan Čapek za nafukovací hračky pro Fatru Napajedla. Mezi designéry šperku uspěla Eva Eisler, mezi fotografy Kristina Hrabětová. V sekci Grafický designér zvítězili Štěpán Malovec, Petr Knobloch, Jakub Straka a Tomáš Brousil za nový vizuální styl UMPRUMu. Obchodem roku se stal Pavilon, výrobcem roku Fatra. Objevem roku je studio deForm. Do síně slávy byla uvedena návrhářka Zdeňka Bauerová. Slavnostní vyhlášení cen proběhlo v neděli 9. března ve Stavovském divadle (zde a zde).

5/ Předání ceny Osobnost roku V minulém týdnu rovněž proběhlo předání ceny Osobnost roku 2013. Cenu, kterou pořádají časopis Art+Antiques a portál Artalk.cz ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Chebu, letos obdržel Dominik Lang. Porota ocenila jeho výstavy Expanded Anxiety ve vídeňské Secesi a Procházení zdí v Domě umění v Českých Budějovicích a účast na výstavě finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého (zde). Lang převzal cenu, černý čtverec, od loňského vítěze Pavla Mrkuse.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.