Top5týdne 4. 3. 2014

Oblastní galerie v Liberci se přestěhovala do bývalých městských lázní, Fajtův nástup do NG, premiéra Památkářů, požár Jurkovičovy chaty Libušín, redesign Artalku. 

1/ Liberecká galerie v lázních Oblastní galerie v Liberci se přestěhovala do zrekonstruovaných prostor bývalých městských lázní. V pátek 28. února byly nové prostory galerie poprvé otevřeny veřejnosti. Od pátku do neděle, kdy galerie nabízela zvýhodněné vstupné, do nich zavítalo přes 3500 návštěvníků. Oprava libereckých městských lázní byla zahájena v roce 2011, projekt zpracoval architektonický ateliér SIAL. Původní sídlo OGL, vila Johanna Liebiega, již potřebám galerie nevyhovovalo (zde a zde).

2/ Fajtův nástup do NG Jiří Fajt by se měl vedení Národní galerie ujmout patrně již v průběhu května či června. Na změně data nástupu do funkce ředitele NG se dohodl se současným ministrem kultury Danielem Hermanem minulý pátek. Bývalý ministr Jiří Balvín stanovil termín Fajtova nástupu na 1. červenec letošního roku (zde).

3/ Premiéra Památkářů 4/ Požár chaty Libušín

5/ Redesign Artalku Po průtazích způsobených technickými problémy se konečně podařilo zpustit redesignovanou podobu Artalku. I během nečekaně delší pauzy pravidelně vycházely příspěvky. Nová podoba Artalku s sebou přináší i změny v uspořádání rubrik a rovněž byly přidány i rubriky nové (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.