TZ: Viděni

Pavla Ortová, Aňa Šebelková, Petr Mentberger, Maref Šefrna, Zdeněk Vajner / Viděni / Galerie K4 / Praha / 6. - 28. 3. 2014

Pavla Ortová, Aňa Šebelková, Petr Mentberger, Maref Šefrna, Zdeněk Vajner: Viděni

6. – 28. 3. 2014

Vernisáž probehne ve čtvrtek 6. 3. 2014 v 19 hodin.

Galerie K4

Celetná 20, Praha 1

Otevřeno po-pá 10/14-24, so-ne 16-24h

www.galeriek4.cz

Co se stane, ukradneme-li soukromí a zachytíme-li reálného člověka bez jeho vědomí a jehonobraz následně představíme v galerii k skopofilnímu potěšení publika? Ponižujeme či povyšujeme individualitu zachycených na umělecké dílo k posouzení? Žijeme ve světě, kde nejenom že sledujeme a jsme sledováni, ale také zachycujeme a nikdy netušíme, kdy můžeme být zachyceni. Chceme se dívat? A co ve chvíli, kdy se někdo dívá na nás… najdete se?

KURÁTORKA: Klára Burianová

---

ZDENĚK VAJNER (*1986 Příbram) / Fotografii se intenzivně věnuje přibližně tři roky. Absolvoval přednášky na Škole kreativní fotografie v Praze pod vedením MgA. Miroslava Němečka. Mezi jeho největší úspěchy patří 1. místo v kategorii Každodenní život v soutěži Czech Press Photo (2013). Dále pak 2. místo v kategorii Lidé v Praze v soutěži Praha fotografická (2013).

AŇA ŠEBELKOVÁ (*1988 Praha) / Studuje závěrečný ročník AVU v ateliéru kresby a grafiky prof. Jiřího Lindovského. V roce 2013 absolvovala semestrální stáž na Akademii Bukurešť v ateliéru fotografie a videa pod vedením rumunské umělkyně Alexandry Croitoru.

PAVLA ORTOVÁ (*1984 Uherské Hradiště) / Od roku 2006 do současnosti pracuje jako fotografka a grafička ve svobodném povolání. Vystudovala Institut tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě. Zúčastnila se řady výstav, mezi posledními například výstavy Vnitřní okruh v současné české fotografii (2013) v Městské knihovně v Praze. Roku 2008 obdržela v soutěži Czech Press Photo cenu Sony Junior Awards v kategorii umění.

MAREK ŠEFRNA (*1986 Praha) / Žije a pracuje v Praze. Studuje na Akademii výtvarných umění v ateliéru intermediální tvorby pod vedením Tomáše Vaňka a Jiřího Skály.

PETR MENTBERGER (*1985 Hradec Králové) / Absolvent Fotografické konzervatoře v Hradci Králové. V současné době student závěrečného ročníku Institutu tvůrčí fotografie Slezské Univerzity v Opavě. Společně s Yanem Reneltem se věnuje tématům sledujícím kontroverzní fenomény české společnosti – soubory Černí baroni, Final Fantasy.

KLÁRA BURIANOVÁ (*1988 Uherské Hradiště) / Absolvovala studium na Institutu tvůrčí fotografie Slezské Univerzity v Opavě. Současně studuje Dějiny umění na filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracuje jako lektorka v Museu Kampa.

Výstava probíha ve spolupráci se Seminářem současného umění Ústavu dějin umění FF UK v Praze pod vedením doc. PhDr. Marie Klimešové, Ph.D.

Partneři: klub K4, Artmap, Jlbjlt, Magistrát Hlavnního města Praha