TZ: Bez zájmu veřejnosti se v pondělí 6. 1. 2014 rozhodl Středočeský kraj zrušit své infocentrum a galerii GATE na Husově ulici v Praze

Bez zájmu veřejnosti se v pondělí 6. 1. 2014 rozhodl Středočeský kraj zrušit své infocentrum a galerii GATE na Husově ulici v Praze / Královská kanonie premonstrátů na Strahově / Praha / 22. 1. 2014

Dnes jsme se neoficielně dozvěděli o okamžitém zrušení galerie a výstavy, kterou jsme uspořádali v jejich prostorách a jež se měla konat až do 28. 2. 2014.

Dosud jsme však nedostali žádnou oficielní písemnou zprávu...

http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/stredoceska-galerie-v-praze-konci-1054935

K tomu lze dodat snad ještě toto:

Bez zájmu veřejnosti se v pondělí 6. 1. 2014 rozhodl Středočeský kraj zrušit své infocentrum a galerii GATE na Husově ulici v Praze (http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_zprava/stredocesky-kraj-zrusi-infocentrum-i-galerii-gate-na-kralovske-ceste-v-praze--1299148). Výstavní prostor, vytvořený v historickém objektu v samém srdci Prahy pro účely Středočeské galerie za dobu od počátku 70. let 20. století hostil desítky úspěšných výstav, představujících převážně české moderní umění. Po změně statusu galerie na České muzeum výtvarných umění (ČMVU) v roce 1993 rozhodla v roce 2009 tehdejší rada Středočeského kraje na návrh D. Ratha o přestěhování celého ČMVU do Kutné Hory (http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/vytvarne-umeni/rath-nahradi-galerii-v-praze-propagacnim-strediskem_102904.html#.Us5n89LuJ1E). Následovala rekonstrukce těchto prostor za více než 60 milionů korun a od roku 2012 je zde kromě galerie umístěno rovněž infocentrum Středočeského kraje (STIS). To však podle zřizovatele nefunguje podle původních záměrů a je pro Středočeský kraj finančně nevýhodné (http://praha.idnes.cz/likvidace-krajske-informacni-sluzby-vyjde-na-miliony-pde-/praha-zpravy.aspx?c=A131216_2012262_praha-zpravy_bur). Likvidovány mají tak být zřejmě i výstavní prostory, kde byly od svého znovuotevření uspořádány mj. výstavy F. Drtikola, J. Čapka či J. Sopka. Výstavní sály jsou vybaveny na profesionální úrovni osvětlením, bezpečnostními prvky i klimatizací.

Galerie tak doplácí na ne příliš rozumnou koexistenci s informačním centrem. Je možné, že místo výtvarného umění bude v prostorách předváděn jiný artikl, zjevně více zapadající do komerční sféry okolních domů. Pomineme-li někdy kontroverzní výstavní program, lze s jistotou říci, že se vaničkou vylévá i dítě. I když v tomto případě již hodně dospělé.

Mgr. Libor Šturc

kurátor uměleckých sbírek a fondů

Královská kanonie premonstrátů na Strahově

Strahovské nádvoří 1/132

118 00 Praha 1