top5týdne 17. 12. 2013

Ministr kultury odložil nástup Fajta do čela NG; Galerie výtvarného umění v Ostravě otevřela po rekonstrukci; změny v porotě Chalupeckého ceny; projekt na český pavilon pro Expo 2015; nové podoby webů. 

1/ Nástup Fajta do čela NG odložen Po schůzce mezi ministrem kultury Jiřím Balvínem a designovaným generálním ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem ve čtvrtek 12. prosince MK informovalo, že byl nástup Fajta do čela NG odložen, a to na 1. července 2014 (zde). Balvín své rozhodnutí odůvodňuje tím, že vzhledem ke končícímu mandátu vlády nepokládá za správné ředitele jmenovat, obzvlášť když si to současná stabilizovaná situace v NG nevyžaduje. Prohlášení Jiřího Fajta ke změně termínu nástupu do funkce si můžete přečíst zde.

2/ Galerie výtvarného umění v Ostravě znovu otevřena Po pěti měsících byl znovu otevřen ostravský Dům umění, v němž sídlí GVOU. Přestavby se dotkly především suterénu budovy, byl modernizován depozitář, vznikla nová konzervátorská dílna a byla dokončena výměna oken v celé budově. V Domu umění je momentálně zpřístupněna výstava"Svět podle nás: uvnitř", která ukazuje díla handicapovaných tvůrců, 19. prosince pak budou otevřeny přehlídka moderní tuzemské malby nazvaná Začátek století a výstava návrhů staveb, které vytvořil Josip Plečnik pro rodnou Lublaň (zde).

3/ Nová porota Ceny Jindřicha Chalupeckého Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlásila 25. ročník CJCH. S novým jubilejním ročníkem dochází k obměnění poroty. Odcházející členové, jimž vypršel tříletý mandát, jmenovali své nástupce, jsou jimi ředitelka The Bronx Museum of the Arts v New Yorku Holly Block, umělec a pedagog Jiří Kovanda, teoretička umění Alexandra Kusá působící v Bratislavě, ředitel The Astrup Fearnley Museum of Modern Art v Oslu Gunnar B. Kvaran a kurátorka Bottega Gallery a Scherbenko Art Centrum Marina Scherbenko z Kyjeva. Z původní sestavy v porotě zůstal umělec a pedagog Daniel Balabán a historička umění Milena Bartlová (zde).

4/ Pavilon pro Expo 2015 V minulém týdnu byl vybrán vítězný návrh na podobu českého pavilonu pro Expo 2015 v Miláně. Soutěže se zúčastnilo devět zájemců, pět však muselo být vyřazeno kvůli nesplnění podmínek. Vítězný návrh, který bude vyroben z modulů, jež půjde rozebrat, převést a znovu použít v Česku, vzešel ze spolupráce brněnského architektonického studia Chybík+Krištof s vizovickou firmou Koma Modular. Téma milánské výstavy zní Potraviny pro planetu, energie pro život (zde a zde).

5/ Nové podoby webů Národní galerie spustila novou verzi svých webových stránek. Nový web je výrazně obrazový a galerie se tímto krokem pokouší sjednotit webovou prezentaci s prezentací v reálném prostoru (zde). NG není jediná, kdo v poslední době představil nové internetové stránky, před časem změnil design server artycok.tv, nově pak i portál artlist.cz

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.