TZ: Jiří Šalamoun

Jiří Šalamoun / Výstava plakátů / Kino Světozor / Praha / 5. 12. 2013 - 5. 2.- 2014

JUBILEJNÍ VÝSTAVA VZDÁVÁ HOLD JIŘÍMU ŠALAMOUNOVI

Výstavní cyklus Zlatá éra českého filmového plakátu, který odstartoval v roce 2006, uzavírá druhou desítku pokračování. Návštěvníkům pražského kina Světozor představí plakátové dílo výtvarníka Jiřího Šalamouna. „Dlouhodobým cílem cyklu je připomínat význam a věhlas české plakátové školy. Dvacátá výstava zároveň vzdává hold mimořádné osobnosti českého výtvarného světa. Originalita, rozsah a všestrannost díla Jiřího Šalamouna je mimořádná,“ zdůrazňuje kurátor Terryho ponožek Pavel Rajčan. Terryho ponožky u příležitosti výstavy vydávají katalog autorových filmových plakátů v limitovaném nákladu 150ks a rozšiřují autorův profil na webových stránkách. Vedle plakátů nově nabídne také více než sto knižních ilustrací a ukázky z volné tvorby. Vernisáž za osobní účasti autora proběhne ve čtvrtek 5. prosince 2013 od 18h, výstavu si můžete ve foyer kina Světozor prohlédnout až do 5. února.

Šalamoun je mistr ironie a groteskna

„Výtvarník a spisovatel Jiří Šalamoun rozhodně není žádný idylik. Ironie a groteskno jsou mu evidentně mnohem bližší. Dramatickoepický ráz jeho vidění věcí života, výrazná dějovost, dominance expresivního vyjadřování nad zklidňujícím estetismem - to myslím charakterizuje jeho dílo jako mnohovrstvý celek. Charakterizuje i jeho práci pro film a filmový plakát. V něm zejména v souladu s jeho funkcí zhušťuje, kondenzuje dané téma do metafory, symbolu, zneklidňujícího náznaku. Plakáty Jiřího Šalamouna diváka doslova fyzicky a posléze i duševně zarazí. Jejich osobitost rozhodně nenudí,“ říká historik umění a výtvarný redaktor Bohuslav Holý.

Výstava představí všechny autorovy filmové plakáty

Snad největšího věhlasu se Jiřímu Šalamounovi dostalo jako ilustrátorovi (více než 120 knih) a vystavujícímu umělci (více než 30 samostatných a 100 kolektivních výstav). Legendou je také na poli pedagogickém. Vychoval celou generaci výtvarníků na pražské VŠUP, kde byl profesorem a vedoucím ateliéru ilustrace. Pokud jde o filmový plakát, Šalamounovy návrhy jsou velmi výrazné a svébytné, nicméně nepříliš početné. Během čtyřiceti let navrhl zhruba dvacet pět filmových plakátů. Jeho stopa ve světě filmu je ale daleko hlubší. S Šalamounovými animovanými filmy a večerníčky vyrůstá již několikátá generace, známé jsou také jeho animované titulky. „Výstava představí všechny autorovy filmové plakáty včetně zhruba 10 nerealizovaných variant, dále několik plakátů divadelních a také autorské plakáty k vlastním výstavám. V rámci vernisáže, které se Jiří Šalamoun osobně zúčastní, promítneme také animované titulky k filmům A. C. Dupin zasahuje Martina Hollého z roku 1970, Holka na zabití Juraje Herze z roku 1975 a k filmu Dušana Kleina Jak básníkům chutná život,“ přibližuje průběh vernisáže kurátor Pavel Rajčan.

JIŘÍ ŠALAMOUN

Vernisáž za osobní účasti autora proběhne ve čtvrtek 5. prosince 2013 v 18.00 hodin ve foyer kina Světozor.

Výstava potrvá do 5. února 2014

==========================================

Narozen 17. dubna 1935 v Praze. Grafik, ilustrátor a autor animovaných filmů. Studoval na Akademii výtvarných umění v Praze (1953–1961; Vladimír Pukl, Vladimír Silovský) a na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Lipsku (1957–1959; Albert Kapr, Gerhard Kurt Muller). V letech 1990–2003 pedagogicky působil na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, vedl ateliér ilustrace a grafiky (od roku 1990 je docentem, po roce 1992 profesorem). Jako pedagog působil i na školách v zahraničí. V rozmezí let 1960 až 1989 vytvořil dvacet filmových plakátů. Kolektivně vystavuje od roku 1956, samostatně od roku 1971. Člen SČUG Hollar (od roku 1990). Ilustroval nebo graficky zpracoval přes 130 knih (Kronika Picwickova klubu, Hobit, Tracyho tygr, Poslední mohykán a další). Realizoval více než 40 animovaných filmů (Maxipes Fík, Láááska). Uspořádal přes 30 samostatných výstav a zúčastnil se více než 100 kolektivních výstav.

WEB FILMOVÉ GALANTERIE TERRYHO PONOŽKY | http://www.terryhoponozky.cz