TZ: Obrazy krásy a spásy / Gotika v jihozápadních Čechách

21. 11. 2013Artalk Infoservis

Obrazy krásy a spásy. Gotika v jihozápadních Čechách / Západočeská galerie v Plzni / Plzeň / 26. 11. 2013 - 9. 3. 2014

 

Obrazy krásy a spásy / Gotika v jihozápadních Čechách

27/11/2013–9/3/2014

Výstavní síň Masné krámy

Autor/autoři: Petr Jindra, Michaela Ottová, Jan Royt

Kurátor/kurátoři: Petr Jindra

Projekt OBRAZY KRÁSY A SPÁSY. Gotika v jihozápadních Čechách navazuje na velmi úspěšnou výstavu Gotika v západních Čechách, která proběhla v roce 1995 v prostorách Západočeské galerie v Plzni a následně v Národní galerii v Praze, a také na výstavu Jihočeská pozdní gotika, která se uskutečnila v roce 1965 v Alšově jihočeské galerii v Hluboké. Tyto projekty důkladně zpracovaly středověké umění jižní a západní části Čech, avšak jihozápadní region Pošumaví a Šumavy, vymezený oblastmi Klatovska, Horažďovicka, Kašperskohorska a Sušicka, byl zpracován pouze částečně. Jedná se o region, jemuž specifické okolnosti – kulturní a hospodářské dějiny, prolínání českého a německého osídlení, donátorská činnost rodu Švihovských, rodu Černínů z Chudenic, či horního města Kašperských Hor – vtiskly svébytný charakter.

Výstava pracuje s časovým obdobím „dlouhého středověku“, který sahá až k období reformace v16. století. Dochovaná středověká umělecká produkce převážně z 15. a 16. století vykazuje specifické rysy jak z hlediska ikonografie, tak i slohové orientace. V oblasti působila dílna jednoho z nejvýznamnějších sochařů počátku 16. století, tzv. Mistra zvíkovského Oplakávání, z jehož ruky, respektive z produkce dílny, vzešla řada oltářních soch pro jednotlivé kostely (Luby u Klatov, Kašperské Hory, Horažďovice). Unikátní soubor představuje nástěnná výmalba kostelů na Klatovsku (Luby, Křištín, Štěpánovice, Myslív, Chlístov) i dochované či rekonstruované oltářní retábly (Velhartická archa, Chudenická archa, Menší kašperskohorská archa, Archa z Rábí).

Výstava připravená autorským kolektivem pod vedením Jana Royta a Michaely Ottové zpracovává dochovaný umělecký fond v této oblasti a na základě průzkumu byla identifikována či dohledána i některá dosud neznámá či dnes nezvěstná díla.

Na výstavě budou představeny všechny obory výtvarné činnosti: architektura, malba (desková, nástěnná a knižní), sochařství a umělecké řemeslo. Umělecké druhy, které nelze zpravidla vystavovat (architektura, nástěnné malby) budou prezentovány digitální formou. Výstava zasazuje umělecká díla do kontextu kulturních dějin regionu a v jednotlivých výstavních celcích se zaměřuje i na problematiku objednavatele a díla (donátorská činnost rodu Švihovských, rodu Černínů z Chudenic, či horního města Kašperských Hor).

K výstavě se připravuje doprovodná publikace, zpracovaná předními historiky umění.

Vedoucím odborného týmu projektu jsou prof. PhDr. Ing. Jan Royt a PhDr. Michaela Ottová, Ph.D.

Projekt se uskutečňuje ve spolupráci Západočeské galerie v Plzni, Ústavu pro dějiny umění FF UK v Praze a Západočeského muzea v Plzni.

Majoritním zapůjčovatelem uměleckých děl je římsko-katolická církev, Národní galerie v Praze a muzeální a galerijní instituce západočeského a jihočeského kraje.

Záštitu nad výstavou převzali:

Jiří Balvín, ministr kultury České republiky

Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje

Martin Baxa, primátor města Plzně

František Ratkovský, biskup plzeňský

Jiří Paďour, biskup českobudějovický OFMCap.