TZ: Čtvrtý ročník festivalu Fluidum

Čtvrtý ročník festivalu Fluidum je přehlídkou mladého současného umění, mozaikou 16 kurátorských projektů, 16 jednodenních výstav.  Ve dnech 6. – 21. 11. proběhne každý večer od 18h vernisáž výstavy, kterou lze zhlédnout vždy jen do půlnoci. Festival bude oficiálně zakončen křtem festivalového katalogu dne 22. 11., kdy proběhnou v hlavním sále klubu K4 autorské projekce proběhlých výstav a koncert kapely Dirty Picnic (indie-dance). Na závěr večera zahrají také DJs Freakshow a TT.

Podtitul letošního ročníku festivalu „ENDGAME“ odkazuje na divadelní hru Samuela Becketta z roku 1957. Projekt kriticky reaguje na přesycenost galerijní scény nekončícím množstvím vernisáží. ENDGAME také usiluje o posouvání hranic výstavního formátu a klade si otázky: Jaké jsou meze instalace? Dokáže 16 různých výstavních konceptů nalézt vzájemné vazby?

Galerie K4 přizvala ke spolupráci mladé teoretiky a kurátory s volným zadáním, umožňujícím oproti vážnosti spíše konfrontaci a nadhled. Jednodenní formát výstav nabízí střet, srovnání a exhibici současných zájmů nastupující kurátorské generace v krátkém časovém úseku.

PROGRAM

V 16 dnech 16 vernisáží, začátek vdžy v 18h. Každá výstava potrvá do půlnoci téhož dne.

6.11. Tomáš Klička: Ladislav Vondrák a Rudolf Skopec

7.11. Jakub Král: Petr Lysáček

8.11. Eva Slunečková: Miroslava Večeřová a Pavel Příkaský

9.11. Lenka Sýkorová: Milan Kohout

10.11. Tereza Nováková: Martin Marek

11.11. Sláva Sobotovičová: Vojtěch Fröhlich

12.11. Barbora Vejsadová: Kristýna Plíhalová

13.11. Jakub Hauser: Anna Kryvenko

14.11. Martin Kolarov: Jan Filip

15.11. Pavel Sterec

16.11. Tina Poliačková a Lumír Nykl

17.11. Tereza Špinková: Tomáš Hrůza

18.11. Nikola Zolotarová: Filip Dvořák

19.11. Václav Janoščík: Jan Lesák

20.11. Tereza Sochorová Horáková: Marie Ladrová a Václav Litvan

21.11. Katarína Chlustiková: Ondřej Roubík

22.11. Křest katalogu, projekce výstav a koncert: Dirty Picnic (indie-dance), DJs Freakshow a TT

VSTUPNÉ NA FESTIVAL JE ZDARMA

____

 

Partneři: Magistrát Hlavního města Praha, K4, PalPalPal

Mediální partneři: Radio 1, Radio Wave, Artmap, jlbjlt, A2

V roce 1957 měla premiéru Beckettova jednoaktovka Konec hry. Jejími postavami jsou slepý Hamm, jeho sluha Clov a dále jeho rodiče Nagg a Nell, oba bez nohou. Snad jako kladivo (hammer) a hřebík (clou, Nagel, nail), které ztratili svoji funkci a vztah, odehrávají svůj konec. Hamm má sice kontrolu nad ostatními postavami, ale nedokáže ovládat sám sebe. Všechny proto tlačí strach. Nikoli strach z konce, ale právě z toho, že nemusí přijít.

Současná umělecká scéna v Praze je nesporně zahlcena výstavami, galeriemi, umělci, ale i studenty výtvarných oborů. Výstavy jsou divadlem, které nekončí. Projekt ENDGAME je pokusem o průzkum efemérnosti a konstruovanosti uměleckého provozu - 16 vernisáží, 16 kurátorských projektů v 16 dnech.

Jde ještě o výstavní formát? Nebo naopak, jaké jsou jsou meze instalace? Možná se blížíme formě openstudií, běžných v zahraničních ateliérech, uměleckých rezidencích, výtvarných školách i nezávislých výstavních prostorech. Umělec, dílo a návštěvník se setkávají mimo striktně galerijní prostor. Zpravidla na jeden den, ve kterém vernisáž přechází ve finisáž. Rozevírá se krátkodobá trhlina v čase umělecké komunity. Samotné dílo může být ve stavu rozpracovanosti. Také diváci mohou snadněji omluvit svoji nepřipravenost. Oproti vážnosti a instituci upřednostňuje konfrontaci a mnohost. Umění odehrává svůj konec.

Galerie K4 vyrůstá z této tradice bezprostřednosti uvnitř provozu umění. Snažíme se pro začínající kurátory a nejmladší generaci umělců otevírat ENDGAME - jistou hru na konec, přiznaní rozpracovanosti a dynamiky uměleckých rukopisů a koncepcí. Současné FLUIDUM#4 posouvá tuto snahu do série 16 jednodenních výstav. 16 kurátorských projektů se souhrným katalogem má být řezem současných zájmů mladých českých kurátorů a umělců. Jednotlivé reinstalace nejsou limitovány tématem ani přístupem, pouze jednodenním formátem. Vernisáž přechází ve finisáž. Rozehrává se na svém konci. Výstavy jsou instalovány jedna za druhou, ztrácejí ostré hranice, aby zesílili své jádro i vzájemné vazby.

HAMM: To nezní jako moc legrace. (Pauza) Ale tak to mu bývá vždycky večer. Nebo ne, Clove?

CLOV: Vždycky.

HAMM: Je to večer jako každý jiný, že jo, Clove?

CLOV: Vypadá tak. (Pauza)

HAMM (uzkostně): Co se děje? Co se to děje?

CLOV: Něco probíhá. (Pauza)

__

HAMM: Nemáš už toho dost?

CLOV: Ale mám! (Pauza) Čeho?

HAMM: No tady...tohoto...všeho.

CLOV: Odjakživa. (Pauza) Ty ne?

HAMM (sklíčeně): Takže není důvod, aby se to změnilo.

CLOV: Může to skončit. (Pauza)