TZ: Performance festival Malamut 2013

23. 10. 2013Artalk Infoservis

Performance festival Malamut 2013 / Galerie výtvarného umění v Ostravě, Důl Hlubina / Ostrava / 29. - 30. 10. 2013

Zahájení proběhne v úterý 29. 10. 2013 v 16.00 h v Galerii výtvarného umění v Ostravě, následuje vernisáž výstavy Lenky Klodové s názvem Stezka odvahy v 18.00 h v galerii Jáma 10 (Nádražní 91) a dále pokračuje blok performancí a koncertů od 20.00 h na Dole Hlubina.

V úterý a ve středu budou probíhat některé performance na různých místech ve městě a pokračovat se bude opět na Dole Hlubina cca od 16.00 h (otevřeno bude od 14.00 h), kde blok performancí skončí. Také v tyto dny budou probíhat koncerty.

https://www.facebook.com/pages/Performance-Festival-Malamut/205908482915457

MALAMUT Performance Festival v Ostravě je nejstarší mazinárodní festival akčního umění v České republice. Pořádá se v ulicích, galeriích i alternativních prostorech centra Ostravy už od roku 1994. Zpočátku každoročně (1994–1999), později bienálně (od roku 2007). U jeho zrodu stáli ostravští výtvarní umělci Petr Lysáček a Jiří Surůvka a celá řada dalších spolupracovníků. V současné době je festival pořádán o.s. Galerie Michal ve spolupráci s krajskou Galerií výtvarného umění v Ostravě a za podpory Ministerstva kultury ČR, města Ostravy a městských obvodů a dalších podporovatelů.

V souladu s geniem loci Ostravy, města s těžkým průmyslem v agónii, upadajícími ocelárnami, vytěženými uhelnými doly a problematickým chemickým průmyslem, zkorumpovanou politickou garniturou postkomunistického střihu a provenience, s téměř 350 tisíci obyvateli a jejich sociálními problémy, je náš festival orientován na konfrontaci a dialog s běžnými obyvateli na ulicích i s kulturní obcí na jedné straně a na představování současného umění reprezentovaného akcemi nejzajímavějších umělců z celého světa na straně druhé.

Proto akcentujeme "pouliční" performance na veřejných místech v kombinaci s akcí v komornějších prostředích včetně prostorů galerijních. Některé akce se pořádají záměrně v oblastech brownfields, v bývalém dole nebo ocelárně (Důl Michal, Důl Hlubina, Dolní oblast Vítkovice), ale i v shopping centrech apod. Kultura se v bývalých průmyslových areálech v posledních letech začíná dobře zabydlovat a představuje novou šanci pro jejich využití a pro dialog dneška s jejich historickým a sociálním poselstvím.

Ambicí festival je také navázat a udržet kontakt s podobnými místy a institucemi v jiných zemích a podpořit přátelské vztahy mezi samotnými umělci. Nic se neděje samo, pokrok je utvářen jednotlivci, nikoliv institucemi!

V rámci letošního ročníku festivalu se představí tito umělci:

Česká republika

Milan Kohout, Lenka Klodová, Halka Třešňáková, Jan Bárta, Martin Zet, Tomáš Ruller se svými studenty, Jiří Surůvka, Petr Lysáček, František Kowolowski, Vladimír Havlík, Petra Filipovská, Denisa Fialová a studenti Ateliéru nových médií a Ateliéru intermediálního umění Fakulty umění Ostravské univerzity v Ostravě.

Zahraničí

Omar Ghayatt (CH), Nadja Capitaine (F), Cai Quing (PRC), Han Xiao (PRC), Peter Baren (NL), Magorzata Kazmierczak (PL), Dariusz Fodczuk (PL), Lukasz Guzek (PL), Janusz Baldyga (PL), Viktor Pietrov (BY), Josef Juhász (SK), Nastja Säde Rön (GB), Agnes Yit (Singapur), Artur Tajber (PL), Pawel Kwasniewski (PL), Jerzy Kosalka (PL), Alexander Del Re (Chile), Peter Rosvik (FIN) a Klaus Richter (D).

Na hudební část festivalu jsou pozváni Artbus Piotra Lutynského (PL), Vladivojna La Chia, Graeme McKinnon (ANG), One Roast and the Others a Wolf Trap.