Top5týdne 15. 10. 2013

Vyhlášeny Ceny Oskára Čepana; Designblok a festival 4+4 dny v pohybu; vídeňský veletrh Viennafair; v Ostravě začal festival Kukačka; církevní restituce a jejich dopad na sbírky NG.

1/ Vyhlášení ceny Oskára Čepana Ve čtvrtek 10. října proběhlo v bratislavském Pisztoryho paláci vyhlášení vítěze osmnáctého ročníku Ceny Oskára Čepana. Letošním laureátem se na základě hlasování mezinárodní poroty stal Radovan Čerevka. Vítěz obdržel kromě finanční odměny také šestitýdenní rezidenční pobyt v International Studio & Curatorial Program/ISCP v New Yorku a samostatnou výstavu v SNG. Letos poprvé proběhlo vyhlášení až po vernisáží výstavy finalistů (zde).

2/ Designblok a 4+4 dny v pohybu V minulém týdnu proběhl Designblok. Přehlídku domácího i zahraničního designu letos poprvé hostilo Nákladové nádraží Žižkov. Další program byl připraven v Kafkově domě a v Colloredo-Mansfeldském paláci. Čtvrtým prostorem festivalu byl kostel sv. Šimona a Judy, kde se konaly přehlídky v rámci Designblok Premier Fashion Week (zde). Od 11. října probíhá také festival současného umění 4+4 dny v pohybu. Osmnáctý ročník festivalu propojujícího divadlo, tanec i výtvarnou scénu potrvá do 19. října (zde).

3/ Devátý ročník Viennafair Do čtvrtka 10. října do neděle 13. října hostila Vídeň největší rakouský veletrh současného umění Viennafair / The New Contemporary 2013. Na veletrhu konajícím se každoročně od roku 2005 mělo letos zastoupení na sto padesát galerií a uměleckých institucí, již tradičně především ze střední a východní Evropy (zde).

 

 

4. Festival Kukačka Ostrava hostí od 9. října až do 10. listopadu festival Kukačka / intervence, infiltrace, instalace. Díla bezmála třiceti umělců se snaží vstupovat do veřejného prostoru města, jež si podmaňují, využívají jej nebo s nimi prostě koexistují. Orientaci v terénu usnadňuje webová aplikace poskytující indicie k nalezení jednotlivých intervencí. Čtvrtý ročník festivalu se letos poprvé odehrává také v Opavě (zde).

 

5/Církevní restituce a NG Na základě zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi požádalo Národní galerii zatím pět instituci o celkem 29 uměleckých děl a cyklů. Mezi těmito díly se nachází např. devět deskových obrazů z Vyšebrodského oltáře, o který požádalo Cisterciácké opatství Vyšší Brod či dva Rubensovy obrazy, o něž se hlásí Česká provincie Řádu sv. Augustina. NG věří, že se jí podaří s případnými novými vlastníky uzavřít dohodu o dlouhodobé zápůjčce do stálých expozic (zde a zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.