UHS ke zveřejnění dopisu ohledně jmenování ředitele NG na artalk.cz

UHS ke zveřejnění dopisu ohledně jmenování ředitele NG na artalk.cz / UHS / Praha / 15. 7. 2013

UHS ke zveřejnění dopisu ohledně jmenování ředitele NG

Vážená redakce,

předně bychom Vám rádi poděkovali za zveřejnění plného znění našeho otevřeného dopisu bývalé ministryni kultury v demisi Aleně Hanákové ze dne 9. července 2013. Díky tomu lze snadno zjistit, jak velmi zavádějící je nadpis, kterým jste jej uvedli. Dopis není namířen proti právě jmenovanému řediteli Národní galerie, ale ohrazuje se proti způsobu, kterým se tak stalo. Pro upřesnění: UHS odeslala bývalé ministryni kultury celkem čtyři dopisy (dva neveřejné, dva otevřené), v rozmezí od dubna do července t. r., tedy ještě před odvoláním Vladimíra Rösela, kde jsme vyzývali MK, aby se obsazování vedoucích pozic ve významných muzeích umění dělo prostřednictvím transparentních výběrových řízení. Žádný z nich se netýkal konkrétních osob a ten poslední samozřejmě není výjimkou. Bohužel, ani jeden z nich nebyl vyslyšen.

Způsob, jakým bývalá ministryně kultury Alena Hanáková jmenovala nového generálního ředitele Národní galerie, pokládáme za nebezpečný precedent do budoucna i vzhledem k ostatním obdobným institucím. Tyto funkce jsou pro dění v oboru a jeho vývoj příliš důležité a máme povinnost se k nim vyjadřovat. Zatím jsme nikdy nečelili situaci, kdy ministr kultury obsadil takto významnou pozici bez výběrového řízení, bez konzultace s odbornými grémii, v době kdy je jeho politická legitimita limitována dvojitou demisí a v momentě, kdy je zřejmé, že za svůj čin neponese žádnou osobní politickou odpovědnost.

Tento dopis však nebyla naše jediná reakce na poslední kroky paní ministryně před jejím odchodem. V dalším dopise, adresovaném již jejímu nástupci, žádáme opět otevření kauzy týkající se domu na Václavském náměstí, který v tichosti de facto povolila zbourat.

Děkujeme za uveřejnění naší reakce.

S pozdravem

výbor UHS