UHS proti Fajtovu jmenování

Předsedkyně Uměleckohistorické společnosti reaguje na jmenování Jiřího Fajta a žádá vypsání řádného výběrového řízení, nebo aspoň "konzultace s odbornými grémii".

V Praze, dne 8. července 2013

Vážená paní ministryně v demisi,

dovolujeme si za Uměleckohistorickou společnost vyjádřit naše značné překvapení, silné znepokojení a zásadní nesouhlas s tím, jakým způsobem jste rozhodla o jmenování nového generálního ředitele Národní galerie v Praze. Váš čin považujeme za nelegitimní, svévolný a ve svých důsledcích škodlivý jak pro instituci samotnou, tak zejména z obecnějšího hlediska funkčních vztahů mezi politickou reprezentací a veřejným sektorem, který jí byl dočasně svěřen do správy.

Učinit rozhodnutí, které patří k nejzásadnějším pravomocem, jaké může ministr kultury z povahy svěřeného úřadu vůči našemu oboru uplatnit, v momentě, kdy jste podle vlastního vyjádření již čtvrtý den tento úřad neměla zastávat, vláda, kterou reprezentujete je sedmnáctým dnem v demisi, je designován nový premiér a je známo jméno příštího ministra kultury (který navíc týden před tím ohlásil, že agenda spojená se jmenováním nového generálního ředitele Národní galerie v Praze bude patřit k jeho nejbližším prioritám), je sice v rámci stávající právní úpravy čin legální, ale rozhodně jej nelze považovat za čin legitimní. A to zejména proto, že za toto své rozhodnutí již neponesete žádnou osobní politickou odpovědnost, která naopak plně dolehne na Vaše nástupce. Minimální mandát, s nímž jste k tomuto kroku přistoupila, navíc nemůže neovlivnit přijetí Vašeho rozhodnutí ze strany odborné i širší veřejnosti a bude tak podstatně komplikovat jmenovanému řediteli výkon jeho služby.

Ve všech vyspělých společnostech, s nimiž bychom rádi tu naši porovnávali, je nemyslitelné, aby byla pozice ředitele nejvýznamnější sbírkotvorné a výstavní instituce země obsazena bez transparentního výběrového řízení či bez jasného vyjádření odpovědných odborných grémií. Netřeba snad zdůrazňovat, ze taková výběrová řízení se vyznačují v první řadě jasně definovaným zadáním, vycházejícím z pečlivě analyzovaných a především aktualních(!) ppotřeb dané instituce. Rozhodla jste se takové řízeni nevypsat, přestože jste k tomu byla ústy odborné veřejnosti opakovaně vyzývána, své rozhodování jste nekonzultovala s široce respektovaným stálým poradním orgánem působícím při Vašem ministerstvu (Poradní komise ministra kultury pro otázky galerií zřizovaných MK) a nedokázala jste dospět k jasnému doporučení ani v jednání s Vámi ustanoveným ,,grémiem odborniků". Musíme proto považovat jmenování nového generálního ředitele Národní galerie v Praze pouze a jenom za Vaše vlastní osobní rozhodnutí, které není kryté žádným odborným plénem, jež by své doporučení bylo schopno aktuálně před veřejností vysvětlit a nadále za něj zodpovídat.

Oba svrchu popsané aspekty Vašeho rozhodnutí povedou k zásadnímu oslabení pozice generálního ředitele Národní galerie v Praze, jak ve vztahu k Ministerstvu kultury, tak ve vztahu k odborné veřejnosti. Obáváme se, že toto oslabení nezávislosti a autority vedení nemůže vést ke kýžené konsolidaci jmenované instituce, naopak se v jejím aktualním postavení může ukázat jako fatální. Tento způsob jmenování navíc představuje nebezpečný precedent jmenování ředitelů významných sbírkových a výstavních institucí, které by se tak měly zcela obejít bez standardních nástrojů, jako je transparentní výběrové řízení či konzultace s odbornými grémii, a stal by se z nich čistě politický akt.

Vážená paní ministryně v demisi, jménem Uměleckohistorické společnosti Vás proto žádáme, abyste učinila nápravu svého kroku, zrušila aktuální jmenování generálního ředitele Národní galerie v Praze a svým nástupcům ponechala možnost obsadit místo generálního ředitele Národní galerie v Praze standardním způsobem.

Děkujeme mnohokrát za pochopení a za vyslyšení našeho apelu.

Za výbor UHS Doc. PhDr. Michaela Ottová Ph.D., předsedkyně