TZ: Udělování ceny F. X. Šaldy za rok 2012

V úterý 25. června udělil nadační fond Společnosti F. X. Šaldy již po sedmnácté cenu F. X. Šaldy za mimořádný kritický či ediční knižní počin v umělecké a duchovědné oblasti.

Milena Bartlová při přebírání Ceny F. X. Šaldy

Na cenu za rok 2012 odborné grémium pod patronátem předsedkyně Libuše Heczkové, a to ve složení Jindřich Vybíral (výtvarná kritika a kunsthistorie), Michal Dočekal (divadelní kritika), Ivan Klimeš (filmová kritika a historie), Aleš Březina (hudební historie a kritika), Tomáš Glanc (kulturní historie a kritika), Marie Langerová (literární historie a kritika) a Kateřina Svatoňová (filmová a literární teorie) zvolilo Milenu Bartlovou za knihu Skutečná přítomnost: Středověký obraz mezi ikonou a virtuální realitou. Dalšími nominovanými byli Martin Flašar a jeho kniha Poème électronique. 1958. Le Corbusier - E. Varèse - I. Xenakis, Zbyněk Hejda a jeho kniha Kritiky a glosy, Lada Hubatová-Vacková a její kniha Tiché revoluce uvnitř ornamentu: Studie z dějin uměleckého průmyslu a dekorativního umění v letech 1880–1930 a Jitka Ludvová a její kniha Až k hořkému konci: Pražské německé divadlo 1845–1945.

Cena byla vyhlášena v prostorech Sovových mlýnů, v Museu Kampa, pod záštitou nadace Jana a Medy Mládkových, Magistrátu hlavního města Prahy, časopisu A2 a sdružení vinařů Autentisté. Laureátka obdržela diplom graficky navržený a vyhotovený akademickým malířem Otakarem Karlasem a daguerrotypii od fotografa Ondřeje Přibyla. Večer doprovázeli hudebníci Jan Kasal, Šimon Veselý a Daniel Mikolášek.

Daguerrotypie Ondřeje Přibyla jako laureátkou vybraný dar

______________________________________________________________
foto: Tom Bartl