TZ: Max Švabinský

Max Švabinský / Kozlovské sonety / Městská galerie Litomyšl / Litomyšl / 15. 6. - 1. 9. 2013

MĚSTSKÁ GALERIE LITOMYŠL

Max Švabinský – Kozlovské sonety

Vrcholem výstavní sezóny Městské galerie Litomyšl bude reprezentativní výstava Maxe Švabinského, svým rozsahem i obsahem navazuje na loňskou výstavu Julia Mařáka, představeny budou nejvýznamnější díla Maxe Švabinského, malíře, jehož život i tvorba jsou neodmyslitelně spjaty s naším regionem, především nedalekým Kozlovem. Prezentovány budou malby, grafiky i kresby ze sbírek Městské galerie Litomyšl, ale také ze zápůjček z Národní galerie v Praze, která speciálně pro naši výstavu nechala některé obrazy restaurovat, těšit se můžete také na osobní věci Maxe Švabinského, například na jeho klobouk, které galerii zapůjčí soukromý sběratel. Unikátnost celého projektu spočívá v propojení výstavy v Litomyšli, v Městském muzeu v České Třebové a se Švabinského chaloupkou přímo v Kozlově, k výstavě vznikne mapa zachycující místa spojená s Maxem Švabinským, což umožní přiblížit život a dílo jednoho z našich nejvýznamnějších

výtvarných umělců i mimo zdi galerie. Vernisáž výstavy, kterou si připomeneme výročí 140 let od narození Maxe Švabinského, se uskuteční v sobotu 15. 6. 2013 v 18 hodin před domem U Rytířů, úvodní slovo pronese kurátor výstavy PhDr. Michal Šimek. Návštěvníci budou moci výstavu zhlédnout do 1. 9. 2013 denně mimo pondělí od 10:00-12:00 a od 13:00-17:00. Městská galerie se touto výstavou připojí ke Smetanově výtvarné Litomyšli.

Výstava byla podpořena grantem Podpory kulturních aktivit v Pardubickém kraji v roce 2013 a vznikla pod záštitou hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, Ph.D., a starosty Litomyšle Michala Kortyše.

K výstavě je připravený bohatý DOPROVODNÝ PROGRAM, který se bude konat v domě U Rytířů:

V pondělí 17. 6. v 16:00 hodin proběhne komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy PhDr. Michalem Šimkem.

Ve středu 26. 6. od 17:00 hodin bude mít Václav Drábek přednášku s názvem Max Švabinský a Kozlov.

V sobotu 29. 6. od 15:00 hodin bude probíhat program pro rodiny s dětmi s názvem KozloKouzlo-Kozlov, kde se návštěvníci pomocí doprovodných, nejen výtvarných aktivit seznámí s tvorbou a životem Maxe Švabinského.

V neděli 25. 8. od 14:00 se můžete těšit na komentovanou prohlídku s kurátorem výstavy PhDr. Michalem Šimkem.

Do konce školního roku bude probíhat doprovodný program pro školy, během něhož se děti i studenti zábavnou formou seznámí s vystavenými díly a životem Maxe Švabinského, součástí programu bude i výtvarná dílna. (Pokud máte zájem o doprovodný program kontaktujte Městskou galerii: tomanova@galerie.litomysl.cz, tel.: 461 614 765.)

Max Švabinský (1873-1962) - rodák z Kroměříže patří k nejdůležitějším postavám českého výtvarného umění konce 19. a počátku 20. století a zakladatelům českého moderního umění. Mladý sebevědomý umělec byl ve svých 19 letech přijat na pražskou akademii, kde se setkává s profesorem Juliem Mařákem, který ho zasvětil do grafické techniky leptu, tím ale jeho „kontakt“ s Litomyšlí nekončí. V roce 1895 se Max Švabinský seznamuje s Elou Vejrychovou a brzy na to mezi nimi propuká milostné vzplanutí. Mladý pár pravidelně jezdí s Vejrychovými na jejich chalupu do Kozlova, Max Švabinský zde maluje svoje první významnější díla. Jeho múzou se stává právě Ela, jejichž vztah je završen v roce 1900 sňatkem, který proběhl v kostele Povýšení sv. Kříže v Litomyšli. Na tento krok osobní navázala Švabinského významná etapa umělecká. Na Kozlově mezi lety 1909 a 1919 vznikla řada menších děl, ale také nejdůležitější Švabinského práce, kterými se zapsal do dějin českého výtvarného umění, a právě tato díla budete moci zhlédnout na výstavě v Litomyšli.

Šťastný manželský vztah Ely a Maxe však netrvá dlouho, Elin bratr, nadějný malíř Rudolf Vejrych, se v roce 1912 oženil s Annou Procházkovou. Oba manželské páry – Max s Elou i Rudolf s Annou, tráví léto společně v Kozlově, což vede k tragickému manželskému rozpadu. Max Švabinský se osudově zamiluje do své švagrové Anny, která se také postupně stává jeho múzou. Rozkol v rodině je tedy neodvratný. Naposledy se Švabinský objevil v Kozlově na konci prosince roku 1919. Od té doby už bude žít tato malá vesnička jen v jeho vzpomínkách a v jeho díle, které krásu tohoto místa a tohoto kraje proslavilo a zvěčnilo.

Michal Šimek a Zuzana Tomanová

Městská galerie Litomyšl - dům U Rytířů

Adresa: Smetanovo náměstí 110, 570 01 Litomyšl

Otevírací doba: 10.00-12.00/13.00-17.00 (denně mimo pondělí)

Vstupné: základní 40 Kč, snížené 20 Kč (děti, studenti, důchodci)