TZ: Prague Biennale vystavuje dílo fotografa Miroslava Tichého

Miroslav Tichý / Prague Biennale / Nákladové nádraží Žižkov / Praha / 6. 6. - 15. 9. 2013

Prague Biennale vystavuje světově nejuznávanějšího českého fotografa Tichého

Praha 27. června 2013 – Jednou ze stěžejních částí a celou sekcí mezinárodní přehlídky současného umění Prague Biennale je letos výstava fotografií Miroslava Tichého. Ke shlédnutí je zhruba čtyřicítka originálních fotografií i obrazů tohoto v současnosti ve světě nejuznávanějšího českého fotografa, jehož díla se na světových aukcích prodávají za tisíce eur. Tichý se stal slavným díky své účasti na sevillském bienále v roce 2004, kde ho uvedl na světovou scénu jeden z nejvlivnějších světových kurátorů současného umění Harald Szeemann. Poté následovaly výstavy v New Yorku a v pařížském Centre Pompidou. O záchranu mnoha Tichého děl se zasloužil český emigrant Roman Buxbaum, Tichého obdivovatel a soused z dětství. Právě díla z jeho sbírky jsou nyní vystavena v Praze.

„Nebýt Romana Buxbauma, většina Tichého děl by pravděpodobně nepřežila,“ říká Helena Kontová, hlavní kurátorka Prague Biennale v narážce na spory s výhradní dědičkou a majitelkou autorských práv Janou Hebnarovou, která se jako rodinná přítelkyně o Tichého starala až do jeho smrti. „Tichý svým způsobem života neodpovídal standardní představě umělce obklopeného konzumem a bohatstvím, kde je jeho dílo nyní přítomné. Po světovém úspěchu je ho třeba docenit ještě v Čechách,“ dodává Kontová.

Miroslav Tichý (1926 – 2011) pocházel z Kyjova. V mládí nedostudoval malbu na Akademii výtvarného umění v Praze. K fotografování přešel až koncem šedesátých let, kdy už opět bydlel v Kyjově. Pracoval s amatérským vlastnoručně vyrobeným fotoaparátem. Jako místní otrhaný podivín, který se nemyl, nestříhal ani neholil, fotografoval především ženy na místní plovárně, ale také běžné momentky z ulic tohoto moravského města. Tichého snímky jsou neostré, často přeexponované, poškrábané, případně dokreslované tužkou. Sám se o ně nijak nestaral, a tak spoustu z nich poškodily myši či plísně.

Prague Biennale se koná v Praze již pošesté. V prostorách kulturní památky Nákladového nádraží Žižkov představuje díla zhruba sedmdesátky umělců z celého světa. Radnice Prahy 3, která výstavě v těchto prostorách poskytla významnou podporu, zde chce v galerijní činnosti pokračovat. „Ten, kdo je první, to má vždycky těžší než ti, kteří přijdou po něm,“ říká místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický. “Věříme, že se nám podaří tyto prostory do budoucna etablovat jako místo vhodné pro umělecká i kulturní setkávání,“ dodává.