TZ: reSITE / Města jako místa pro život

reSITE: Města jako místa pro život / Karlovo náměstí, Centrum sočasného umění DOX, Galerie Jaroslava Fragnera, ARCHIP a další místa / Praha / 19. – 23. června 2013

reSITE: Města jako místa pro život (19. – 23. června 2013 / Karlovo náměstí, DOX, Galerie Jaroslava Fragnera, ARCHIP a další místa)

FESTIVAL reSITE UKÁŽE PRAZE RECEPT NA ŽIVÉ MĚSTO

Praha, 7. června 2013 – Mladý mezinárodní festival reSITE, který si klade za cíl komplexní pohled na budoucnost měst jako míst k lepšímu životu, se odehraje od 19. do 23. června na několika místech české metropole. reSITE oživí město happeningy a kulturními akcemi s ambicí proměnit Prahu alespoň na pár dní v inspirující moderní evropskou metropoli. Na Karlově náměstí vyroste atraktivní pavilon coby středobod festivalu pro širokou veřejnost a v uměleckém centru DOX se na dvoudenní konferenci rozproudí diskuse světových odborníků nejrůznějších profesí.

Mezinárodní festival spojený s odbornou konferencí se koná letos podruhé, přesto se stal díky 60 mezinárodním účastníkům, 400 hostům a tisícům návštěvníků na veřejných akcích největší a nejprofesionálnější mezinárodní událostí svého druhu ve střední a východní Evropě. Odborné konference se zúčastní například Alexandros E. Washburn – hlavní urbanista v oddělení plánování města New York, Adrian Benepe – ředitel Oddělení městských parků tamtéž nebo Winy Maas z nizozemského studia MVRDV.

Hlavními tématy konference budou letos METROPOLE V CENTRU: NEKONEČNÉ ZDROJE – lidé jako nejcennější kapitál každého města. Workshop, během nějž vznikne experimentální pavilon, jakožto symbol letošního ročníku, povede britský konstruktér, umělec a filosof světového jména Cecil Balmond.

Od pátku 21. června do neděle 23. června nabídne festival i program pro nejširší veřejnost, která se o své město zajímá z principu a zájmu, a nikoliv z profese. „Lidé se mohou těšit na přednášky, prezentace a workshopy v pavilonu, fyzické akce v terénu, taneční představení nebo filmovou projekci,“ láká programová koordinátorka Milota Sidorová. Mezi exkluzivní momenty programu pro veřejnost patří i účast španělského architekta Ginése Garrida, který proměnil dálnici v Madridu na obrovský veřejný park, nebo vystoupení Marii Aiolové z futuristického newyorského ateliéru Terreform One, která představí provokující vize přemisťování měst a pěstování domů ze stromů.

Své publikum si určitě najdou Mezinárodní snídaně designérů, tak trochu podle formátu talk show Jana Krause, tedy vždy se třemi hosty, vybranými z účastníků konference. Copak asi posnídá v pavilonu architekt Stefan Rettich z Lipska, český popularizátor architektury Adam Gebrian nebo Enrique Peñalosa – bývalý primátor kolumbijské Bogoty? A v čem si navzájem poradí?

Připraveny jsou i mnohé aktivity pro potěchu těla i ducha - městské fitness s lavičkou, obrubníkem a lampou, tematické cyklotúry vstříc zajímavé architektuře – autům a jiným překážkám navzdory, dobrodružné toulky s divadelní skupinou I SPY nebo urbanistický workshop pro děti a rodiče s Nadací Proměny.

reSITE - reCEPT

reSITE propojí už podruhé místní návštěvníky s vizemi zahraničních i zdejších osobností, ukáže, co všechno je ve světě urbanismu možné. Rozvíří diskusi mezi architekty, politiky, urbanisty, developery, krajinnými architekty, ekology, ekonomy, vědci, studenty a vůbec všemi, kdo se zajímají o zlepšení kvality života ve městě. „Festival se koná v době, kdy se hlavní město Praha intenzivně zabývá strategií rozvoje a územním plánováním a nabízí jedinečné příklady a zkušenosti ze zahraničí, které by měly být právě pro další plánování na území hlavního města nesmírně cennou inspirací,“ vysvětluje programový ředitel Osamu Okamura.

PROGRAMOVÁ NABÍDKA reSITE 2013

AŽ SE BUDE PSÁT ROK 2100

Podobně jako i jiné současné akce, klade si reSITE otázku, jak proměnit město v živoucí organismus, reagující na potřeby a sny svých občanů. Hned od prvního dne zve festival na výstavu Less Architecture, More Geography do Galerie Jaroslava Fragnera, která představuje v tomto směru příkladný projekt Madrid Rio. V roce 2003 se zastupitelé španělské metropole rozhodli prokopat pod městem tunel a namísto hlavní silnice na povrchu vystavět rozsáhlý městský park. Jedním z architektů, kteří se na obřím projektu podíleli, byl i Ginés Garrido, zakladatel studia Burgos & Garrido Architects, účastník letošní konference reSITE. Na téma budoucnosti měst bude španělský architekt přednášet spolu s newyorskou architektkou Mariou Aiolovou z progresivního studia Terreform One v pátek 21. června ve 20:15 v mobilním pavilonu.

MĚSTO NA KOLE I V KLIKU

O víkendu 22. a 23. června nabídne reSITE veřejnosti nejrůznější aktivity pro urbanistické rozptýlení i poučení. V sobotu i v neděli se začíná stylově rozcvičkou mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou, během které se okolí pavilonu promění v Městské fitness centrum. V poledne bude následovat dvouhodinová Mezinárodní snídaně designérů. V sobotu v pavilonu pozdně posnídají a pobesedují architekti Stefan Rettich (Lipsko), Florian Kohl (Berlín) a Jonas Norsted (Oslo), v neděli pak budou o lítém boji městských inovátorů s městskou samosprávou diskutovat Adam Gebrian a Vít Masare (Auto*Mat, Praha), David Kašpar (Street For Art, Praha) a Enrique Peñalosa (ex-primátor, Bogota). V odpoledních hodinách se ještě můžete vydat na tématickou cyklojízdu, během níž si vychutnáte pražskou architekturu a typické cyklistické nástrahy zároveň a večer se můžete vypravit s divadelním spolkem I Spy na hravou vycházku do tajemných pražských zákoutí. V sobotu představí Příběh pavilonu jeho tvůrci, kteří popíší proces jeho vzniku od samotného počátku a v neděli se mohou zájemci zúčastnit například workshopu Hravý urbanismus, kde se dozví, jak vytvořit platformu pro lidi nejrůznějšího věku i zájmů, která kreativním způsobem promění naše okolí.

Festival obohatí i veřejné promítání dánského filmu Lidské meřítko /Human Scale/o problému aut ve městech, kterým se více než čtyřicet let zabývá urbanista Jan Gehl samozřejmě z hlediska chodce. Film se s úspěchem představil na letošním ročníku festivalu Jeden svět. Film bude promítán hned dvakrát – v pátek večer v kině Světozor a v neděli v pavilónu na Karlově náměstí.

TANEC JAKO URBANISTICKÝ SEN

V sobotu večer zve reSITE na taneční představení na téma dialogu mezi architekturou, umělci a diváky pod hlavičkou Tance Praha do reSITE pavilonu na Karlově náměstí. Španělská dvojice La Coja Dansa se promění v pohádkové postavy z látky na sny a česká tanečnice Antonie Svobodová vystoupí s živým hudebním doprovodem. Festival zakončí v neděli procházka po památných místech typu „nové schody, nová dlažba, opravený výtluk“, které se na popud občanských sdružení Pražské matky a Oživení podařilo na území Prahy 1 a 2 změnit k lepšímu.

MEZINÁRODNÍ ODBORNÁ KONFERENCE

Hlavním tématem konference jsou METROPOLE V CENTRU: NEKONEČNÉ ZDROJE. Program vychází z myšlenky, že lidé jsou nejlépe trvale udržitelným zdrojem každého města. Svůj pohled na věc přijedou prezentovat hvězdy světového urbanismu, architektury či zástupci komerční a veřejné sféry. Konference slibuje konfrontaci názorů architektonických superstar, jako je Winy Maas z nizozemského studia MVRDV s pohledem třeba 'lidového' exstarosty Bogoty Enriquem Peñalosou a hlavním urbanistou New Yorku Alexandrosem Washburnem. „Opět za jedním stolem přivádíme hosty z různých oborů i lokalit, tak, aby o těchto tématech diskutovali třeba urbanisté z New Yorku s developery ze Střední Evropy,“ podotýká za reSITE Milota Sidorová. „Zajímají nás rozhodovací procesy a jejich transparentnost, ale i procesy inovace městského prostředí a způsoby jejich implementace do reálného života,“ vysvětluje ředitel reSITE Martin Barry. Konference se koná od 20. do 21. června v pražském Centru současného umění DOX. Na konferenci zbývají poslední volná místa, přihlášky jsou k dispozici na -

www.resite.cz

PŘÍBĚH PAVILONU

Po loňském úspěchu nafukovací „baleríny“ Rosy z dílny věhlasného berlínského studia Raumlabor, bude i letos program pro širokou veřejnost hostit speciální pavilon. „Překvapilo nás, že po loňském úspěchu, kdy se nám povedlo třeba i roztančit jinak mrtvý prostor piazetty Nové scény Národního divadla, se Praha obrátila k našim aktivitám zády,“ říká Milota Sidorová. Nový pavilon pro festival 2013 vznikl ve spolupráci osmi vysokých škol, několika firem a dvou studií pražského COLL COLLu a bratislavského oximoronu. „Je to jiný koncept, než balerína, ale věřme, že si najde minimálně stejný počet příznivců,“ říká Milota Sidorová. Útočiště našel pavilon na Karlové náměstí. „V budoucnosti budeme mít nový pavilon, který vzejde z workshopu vedeným jedním z nejlepších světových inženýrů Cecilem Balmondem,“ dodává koordinátorka reSITE.

STAVBA JAKO UMĚLECKÁ DISCIPLÍNA

Již od začátku června jsou známá jména účastníků mezinárodního workshopu dPAV, jehož cílem je vytvořit projekt mobilního pavilonu pro příští ročníky festivalu reSITE. Workshopu pod vedením fenomenálního Cecila Balmonda se účastní interdisciplinární týmy i jednotlivci z různých oborů. Novou podobu pavilonu budou hledat nejtalentovanější z řad architektů, krajinných architektů, inženýrů, sociologů, geografů, ekologů, z oblasti marketingu, ekonomie, vědy, obchodu, technologie a IT. Je ale určen samozřejmě každému, kdo se zajímá o architekturu, urbanismus, nebo jednoduše o město a život v něm.

WORKSHOP: STAVĚNÍ JE UMĚNÍ

„Nový pavilon by měl být ztělesněním základních principů, k nimž se hlásíme: spolupráce, transparentnost, udržitelnost, otevřenost, inovace a mezinárodní rozměr,“ říká zakladatel festivalu, americký krajinář Martin Barry a dodává: „Měl by být i opravdovou 'značkou', která pomůže k identifikaci našich snah i v dalších středoevropských městech.“ Jelikož festival sám o sobě si zakládá na široké mezioborové spolupráci i výsledná podoba pavilonu vznikne jakožto výsledek mezinárodního multioborového workshopu. Tvůrčí dílnu povede věhlasný stavební inženýr a designér Cecil Balmond, bývalý viceprezident známé kanceláře ARUP (dnes vlastní Balmond Studio v Londýně).

CO JE reSITE?

Festival reSITE nabízí vedle odborné interdisciplinární konference a workshopů akce pro nejširší veřejnost. Bohatý program zahrnuje výstavy, taneční představení, hudební vystoupení, přednášky, happeningy, filmové projekce, komentované prohlídky, cyklojízdy a řadu dalších akcí pro dospělé i děti. Festival reSITE se zaměřuje na veřejný prostor z hlediska designu, kultury, politiky, financí, zapojení komunit a udržitelnosti. Jeho cílem je nastavit veřejný dialog o městském prostoru a také objevovat modely městského plánování, které mohou inspirovat občanské iniciativy. Festival reSITE oslovuje architekty, politiky, urbanisty, developery, krajinné architekty, odborníky z oblasti plánování, inovací, dopravy, inženýry, ekonomy, finančníky, zástupce nejrůznějších komunit, vědce, umělce, studenty a všechny s aktivním zájmem o zlepšení kvality života ve městě. Festival reSITE založil v roce 2011 americký urbanista Martin Barry. Jeho programovým ředitelem se stal letos díky grantovému programu Nadace Vodafone Rok jinak architekt Osamu Okamura, dříve dlouholetý šéfredaktor architektonického časopisu ERA21.

faceboook | www.facebook.com/reSITEfestival

twitter | @reSITEfestival

web|www.workshop.resite.cz

Hlavním organizátorem festivalu reSITE je stejnojmenné občanské sdružení. Spoluorganizátorem letošního ročníku je první soukromá architektonická škola v České republice Architectural Institute in Prague (ARCHIP). reSITE 2013 se koná pod záštitou Ministra zahraničí České republiky Karla Schwarzenberga, Ministra pro místní rozvoj České republiky Kamila Jankovského a Hlavního města Prahy. Záštitu festivalu poskytly i Česká komora architektů a Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze. Mezinárodní workshop dPAV podpořila Nadace Vodafone a Velvyslanectví Nizozemského království v České republice. Jeho podobu schválila Česká komora architektů.

Mediálními partnery festivalu jsou Architekt, Archiweb, Art&Antiques, ASB, Česká pozice, e-arch, ERA21, Metro, Radio 1.