TZ: Architektura znějící hudbou

Architektura znějící hudbou / Krajská galerie výtvarného umění v Ostravě / Ostrava / 5. 4. - 26. 5. 2013

KRAJSKÁ  GALERIE V OSTRAVĚ VYSTAVUJE VÍTĚZNÝ PROJEKT ARCHITEKTONICKÉ CENY MIESE VAN DER ROHE

Galerie výtvarného umění  v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje vystavuje vítězný projekt prestižní evropské architektonické ceny.

Belgie – Vítězem jednoho z nejvýznamnějších ocenění na poli evropské architektury, ceny Mies van der Rohe, se tento týden stala dánská a islandská architektonická studia Batteríid architects; Henning Larsen Architects a Studio Olafur Eliasson za stavbu koncertní síně Harpa v islandském Reykjavíku. V minulosti cenu získalo například Neues Museum v Berlíně,  Operní budova v Oslu, Holandská ambasáda v Berlíně, Kursaal – kulturní centrum a koncertní síň v San Sebastianu, Bibliothéque National Francois-Mitterrand v Paříži a mnoho dalších.

Budova koncertní síně Harpa je vysoká 43 metrů a skýtá koncertní halu pro 1800 diváků, tři menší sály a konferenční centrum. Autoři čerpali inspiraci ze severních scenérií příznačných pro Island. Koncertní síň, která je umístěna na pomezí pevniny a moře, je vnímána jako socha, ve které se odráží jak nebe, tak celé okolí včetně přístavu tepajícího životem města.

Tato budova a dalších 40 koncertních síní je až do 26. května k vidění na výstavě Architektura znějící hudbou v ostravském Domě umění, kterou pořádá Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci se SPOK – spolkem pro ostravskou kulturu. Vstupné činí 20 Kč plné a 10 Kč zlevněné, volný vstup je v neděli. Výstavní sály jsou otevřeny úterý až neděle od 10.00 do 18.00 hodin. Výstava se uskutečňuje za finanční podpory statutárního města Ostravy.

Cena Miese van der Rohe za současnou architekturu je udělována každé dva roky Evropskou komisí a Nadací Miese van der Rohe od roku 1988. Cílem ceny je představit veřejnosti, jakou úlohu architektura má v evropské kultuře i společnosti. Zároveň se snaží upozornit na nové nápady a technologie, které se v současné architektuře uplatňují. Cenu získávají stavby mladší dvou let, které navrhl evropský architekt nebo architektonické studio a jež byly realizovány v jedné z 31 evropských zemí. Kromě Ceny pro vítěze je udělována i cena pro začínající architekty.