TZ: Mariana Alasseur

Mariana Alasseur / Záblesky světel aneb moje vzpomínky na Váchala / Městská galerie Litomyšl / Litomyšl / 3. - 26. 5. 2013

MARIANA ALASSEUR: ZÁBLESKY SVĚTEL ANEB MOJE VZPOMÍNKA NA VÁCHALA

Vernisáž výstavy Mariany Alasseur, mladé, na české výtvarné scéně etablované umělkyně, se uskuteční v pátek 3. 5. 2013 v 18 hodin v Městské obrazárně. Úvodní slovo pronese Richard Drury, anglický teoretik a znalec českého i světového umění, který od roku 1992 žije a pracuje v Praze. Mariana Alasseur představí svoji starší tvorbu, ale také díla vytvořená přímo pro výstavu v Litomyšli, ve své práci se neomezuje pouze na malířská a kresebná díla, ale vytváří také objekty, které rozmístí do bezprostřední blízkosti litomyšlského zámku. Inspiraci hledá Mariana Alasseur v přírodě, v české krajině, ale obrací se také k tvorbě Josefa Váchala, především k intenzivní a čisté barevnosti Váchalových děl. Vernisáž Mariany Alasseur otevře výstavní sezónu Městské obrazárny, která se nachází ve druhém patře litomyšlského zámku, zájemci mohou výstavu navštívit do 26. 5. 2013, denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Mariana Alasseur (1977) je dcera Venduly a Jiřího Látalových, kteří se v Litomyšli podíleli na restaurování Portmonea a stáli u zrodu Školy restaurování a konzervačních technik. Mariana Alasseur trávila mládí v Litomyšli v blízkosti děl Josefa Váchala, jejich výrazná, čistá barevnost ji inspirují i v současnosti, zejména při práci na malířských dílech s tématem lesa a pralesa jako archetypu bytí. Vychází ze záznamů okolní přírody, s důrazem na barvu jako nositelku světla a malířského gesta zachycujícího její prostor a pohyb. Výstava je tedy jejím jakýmsi symbolickým návratem do Litomyšle, který je o to významnější, že se v tomto roce bude slavit dvacet let od otevření Portomea. Tvorba manželů Látalových, rodičů Mariany, bude v době konání výstavy zastoupena na výstavě pedagogů restaurátorské školy Vůle a myšlenka, která bude probíhat od 26. 4. do 2. 6. 2013 v domě U Rytířů.

Mariana Alasseur studovala na pražské Akademii výtvarných umění a na Vysoké škole krásných umění ve francouzském Nancy, v současné době žije ve vesnici Mnetěs pod horou Říp. Má tedy výjimečnou možnost sledovat neustálé světelné a barevné proměny hory Říp v průběhu dne i ročních období, což ji inspiruje k vlastní výtvarné tvorbě. Říp, odvěké poutní místo české krajiny, zpodobňuje na svých malířských plátnech, pro něž je typická monumentální, ale úsporná kompozice a barevně výrazné plochy, které jsou pojednané velkorysými tahy štětcem. Autorka tak navazuje na tradici Paula Cézanna, který v řadě svých děl zvěčnil horu Saint-Victoire. Vedle malířských děl, které budou prezentovány na výstavě v Litomyšli, inspiruje hora Říp Marianu Alasseur k tvorbě objektů, které byly vystaveny v pražském Doxu, v centru současného umění. V prostorách litomyšlského zámku budou instalovány nejnovější objekty a sochy autorky, mezi nimi i socha Opři se, která není hotová sama o sobě, ale čeká na propojení s návštěvníky, kteří se o ni mohou opřít, zamyslet se nad sebou a nad okolním světem a najít v sobě sílu vzdorovat nepřízni osudu.

Více na: http://mariana-latalova.net/

Zuzana Tomanová