Top5týdne 17. 4. 2013

Vláda schválila tendr na rekonstrukci Národního muzea, Rijksmuseum bylo po deseti letech opět otevřeno, ředitel MUO Michal Soukup představil své plány, vznikla nová soutěž o nejlepší opravu památek, kina dávala Manetovu výstavu.

 

1/ Tendr na rekonstrukci Národního muzea

V minulém týdnu vláda schválila návrh na vypsání výběrového řízení na rekonstrukci budovy Národního muzea. NM připravovalo otevřené výběrové řízení již loni v srpnu, ministerstvo kultury však navrhlo, aby byl dodavatel vybrán pouze z několika oslovených firem. S tzv. zúženým řízením  však nesouhlasila většina členů kabinetu. Rozhodnutí vlády se tak vrací k původnímu plánu NM. Oprava historické budovy, která je od roku 2011 zavřená a vyklizená, by měla stát téměř tři miliardy korun, a bude hrazena Ministerstvem kultury v rámci Programu péče o národní kulturní poklad (zde).

 

2/ Znovuotevření Rijksmusea

Po deseti letech vyplněných kompletní rekonstrukcí bylo v sobotu 13. dubna slavnostně otevřeno amsterodamské Rijksmuseum. Projekt rekonstrukce navrhla španělská architektonická kancelář Cruz y Ortiz, na úpravách interiérů se podílel francouzský designér Jean-Michel Wilmotte. Kromě stavebních úprav se největší nizozemské muzeum dočkalo také zcela nového uspořádání expozic. “Chceme dát návštěvníkům pocítit historii pohledem na umělecká díla vytvořená v určitém čase.  Raději než separování obrazů od váz, nábytku a koberců jsme se rozhodli vyprávět historii od středověku až po současnost,“ říká ředitel muzea Wim Pijbes (zde a zde).

 

3/ Ředitel MUO hovořil o svých plánech

Nový ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup představil na tiskové konferenci své plány. Za prioritu považuje především projekt Středoevropského fóra a s ním spojenou rekonstrukci a dostavbu Muzea moderního umění. Dále se chce zaměřit na zlepšení kontaktů s veřejností, k tomu má přispět zejména nové oddělení marketingu a modernizace internetových stránek. Do budoucna plánuje odborné zpracování muzejních a arcibiskupských sbírek, jejich digitalizaci a zveřejnění na webu (zde a zde).

 

4/ Soutěž o nejlepší opravu památek

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska s Národním památkovým ústavem a Ústavem územního rozvoje založilo soutěž o nejlepší opravu historických objektů (zde). Do soutěže se mohou hlásit i majitelé objektů, které nejsou státem za kulturní památku prohlášeny. Vyhlášení nejlepšího projektu roku 2013 se uskuteční příští rok v dubnu, vlastník získá odměnu 100.000 korun (zde a zde).

 

5/ Manet v kinech

Devět tuzemských kin zařadilo ve čtvrtek 11. 4. do svého programu komentovanou prohlídku výstavy Edouarda Maneta v londýnské Royal Academy of Arts (zde). Výstava zaměřená na Manetovu portrétní tvorbu byla poměrně rychle vyprodaná a tak ji dokumentarista a režisér Phil Grabsky zprostředkoval zájemcům alespoň přes filmové plátno. Komentáře se ujal Tim Marlow. Do konce roku by se měly v kinech objevit ještě výstavy Edvarda Muncha a Jana Vermeera (zde a zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.