TZ: Jan Martinec

Jan Martinec / Tma / Galerie Mimochodem / Praha / 2. 4. - 3. 6. 2013

Jan Martinec: Tma

Galerie Mimochodem

Palackého náměstí, Praha 2

3 .4. 2013 – 3. 6. 2013

Nonstop galerie Mimochodem se i v letošním roce snaží oživit prostory podchodu do stanice metra B z Palackého náměstí a zároveň prezentovat práci mladých českých umělců. Již podruhé se v podchodu objeví monumentální umělecké dílo, které bude jen tak mimochodem přístupné všem kolemjdoucím, a to kdykoliv během dne. Díky tomu budou se současným českým uměním konfrontováni i lidé, kteří běžně do galerie nezavítají.

V pořadí druhým projektem galerie Mimochodem se stala instalace tisků Jana Martince nazvaná Tma. Jan ve svém díle zkoumá kresbu: při mnohonásobném opakování linie, která má opsat určitý základní tvar, dochází k drobným odchylkám. Nejedná se však o nepravidelnosti nevyhnutelně provázející lidskou kresbu; data potřebná pro vrstvení linií umělec zadává do počítače a nepřesnosti sám záměrně nastavuje. Na první pohled se přesto čáry zdají být v podstatě identické. Jeho práce je vizuálně čistá, zároveň v sobě ale obsahuje řadu přesně definovaných nedokonalostí. Díky technologii může umělec rozsáhlou kresbu vytvořit během pouhých několika vteřin a nemusí se ohlížet na fyzická omezení, kvůli kterým by stejná práce vlastní rukou trvala celé hodiny. Skrze téměř neohraničené možnosti stroje však o to jasněji pociťuje nejen vlastní limity, ale i nutnost volby.

Program čáry vykresluje v určitém čase a Jan Martinec v podchodu předkládá neúplný záznam tohoto děje, tedy doby, během níž linie putují prostorem. Divák se tak setkává s redukovaným zápisem složitého procesu, který kvůli propojení komplikovaného programu s prvky náhody nikdy nemůže plně pochopit, ačkoliv i za jeho vytvořením stojí člověk. Podklad pro jejich pohyb napodobuje neuspořádané plakátové plochy, charakteristické pro veřejný prostor města. Jan Martinec je studentem ateliéru Supermédií na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Je zároveň absolventem pedagogické fakulty Jihočeské univerzity a studoval také Multimédia na Ústavu umění a designu v Plzni. Absolvoval stáž v ESAP Porto v Portugalsku .

Vernisáž výstavy Tma se koná 2. 4. 2012 od 19.00. Výstava potrvá do 3. 6. 2013. Kurátorkami galerie Mimochodem jsou Štěpánka Holbová, Veronika Rollová a Tereza Volná. Logo vytvořili Helena Jiskrová a Tomáš Cikán. Projekt byl podpořen Nadací Vodafone. Partnerem projektu je Domov sociálních služeb Vlašská.