TZ: Kateřina Adamová

Kateřina Adamová / Středně velký plachý tvor / GHMP: Dům U Zlatého prstenu / Praha / 21. 3. - 21. 4. 2013

START UP III

Kateřina Adamová / Středně velký plachý tvor

21. 3. - 21. 4. 2013, út-ne 10.00-18.00, vstup zdarma

Kurátorka: Monika Doležalová / Koncepce: Karel Srp

www.startup-ghmp.cz

Autorská prohlídka s Kateřinou Adamovou: čt 11. 4. v 17.00

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kateřina Adamová (* 1977, Uničov) ve svých kresbách dlouhodobě dokumentuje transformaci sebe samé v umělkyni, ženu i matku a zároveň v dospělého a zodpovědného jedince. Zpočátku, během studia na pražské Akademii výtvarných umění, se tak dělo skrze personifikaci neživých věcí, symbolů, které nalézala v projevech lidové kultury i ve zdánlivě banálních předmětech. Snažila se jimi vyjádřit své momentální dojmy, úzkosti a strachy.

Tyto pocity pramenily z existenčně rozděleného života. Kateřina totiž už od začátku studií cestovala mezi dvěma zeměmi – Českou republikou a Španělskem, odkud pochází její manžel. Odchod natrvalo v roce 2005 byl přelomovým momentem její tvorby. Tehdy prožívala něco jako dvojí emigraci – přesun z rodné země do Španělska, spojený s izolací a ztrátou zázemí, a po narození syna separaci ze společenského života kvůli nové roli matky a ženy v domácnosti. Pociťované vakuum zapříčinilo zvýšení zájmu o nejbližší okolí, objektem se staly věci denní potřeby a ženské domácí práce symbolizující samotu. „Vznikal jakýsi dokument, který bez jakékoli příměsi feminismu mapoval život ženy, matky, manželky a umělkyně“, popisuje autorka zpětně tyto kresby. Tenkrát začal přerod Kateřiny v dospělého a zodpovědného člověka. Smíření s realitou vygradovalo v roce 2010 v cyklu Jeden rok, jenž vznikl bezprostředně po překonání závažného onemocnění. Od té doby Kateřina nepracuje se zástupnými emblémy, ale tématem je sama sobě. S ironickým nadhledem hodnotí svoji proměnu a probouzí vnitřního tvora, ukrývajícího se pod nánosem oblečení, slov a jednání. Ten je zobrazen v subtilních kresbách, vystavených v rámci projektu Start up. Zde Kateřina zastává opět hlavní roli, zároveň ji však doprovází její alter ego v podobě středně velkého, plachého a někdy agresivního tvora. Kateřina těmito kresbami kriticky demonstruje sklon člověka k sebestřednosti a grotesknímu propadání se do svých problémů. Říká: „Snažila jsem se reagovat na svou vlastní transformaci, a to s notnou dávkou humoru, vzhledem k vážnosti situace.“ Kateřina Adamová absolvovala v roce 2005 ateliér kresby Jitky Svobodové na Akademii výtvarných umění v Praze.

Monika Doležalová