TZ: Kraj-jinné meze

Kraj-jinné meze / Barbora Trnková, Tomáš Javůrek, Marek Hlaváč, Tomáš Hodboď, Martin Salajka, Samuel Paučo / Galerie města Blanska / Blansko / 2. - 27. 3. 2013

Kraj-jinné meze

Vystavujicí: Barbora Trnková, Tomáš Javůrek, Marek Hlaváč, Tomáš Hodboď, Martin Salajka, Samuel Paučo

Kurátoři: Jana Písaříková a Tomáš Hodboď

Vernisáž proběhne v sobotu 2.3 2013 v 17 hodin v Galerii města Blanska.

Výstava potrvá do 27.3. 2013

Téma výstavy odkazuje k samotnému významu slova meze. V kontextu české krajiny představovaly území nikoho, pruh neobdělávané půdy mezi dvěma poli. Zároveň fungovaly jako výrazné přírodní linie, nezastupitelný estetický prvek v krajině. Většina těchto mezí – ostrovů svobody už dávno zmizela, padly za oběť kolektivizaci půdy. S rozoranými mezemi se vytratili i malíři krajinek. Zbyly po nich jen jejich obrazy visící v obývacích pokojích, schované na půdách domů, uložené v depozitářích muzeí, tiše čekající až se současní galeristé a kurátoři umoudří a začnou zase vystavovat poctivé malířské řemeslo.

Meze zároveň mohou označovat limity, které nechceme nebo nemůžeme překonat. Tolik jsme se snažili vystavit „idylické krajinky“, které by po skončení výstavy zdobily obývací pokoje ne jednoho milovníka umění, až to nakonec zase dopadlo trochu jinak.

Výstava se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.