TZ: Michaela Langová a Oľga Paštéková

Michaela Langová a Oľga Paštéková / Mezi Reality / Galerie K4 / Praha / 7. - 22. 2. 2013

MEZI REALITY

7/2 - 22/2/2013

Vernisáž proběhne 6/2/2013 od 19h.

Galerie K4

Celetná 20, Praha 1

Otevřeno po-pá 10-24, so-ne 16-24h

www.galeriek4.cz

Výstava Mezi Reality prezentuje dvojici mladých umělkyní - Michaelu Langovou (CZ), Olgu Paštékovou (SK) - pro které je typické (záměrné) skrývání a “zamlžování” realit i jakési prolínání dvou a více na sobě nezávislých, paralelních světů. A to za pomoci jemných linek, čistých barevných ploch, radikálních řezů i her světel a stínů. Olga Paštéková i Michaela Langová překračují hranice dvourozměrné reality a vytváří svými malbami, kresbami i světlenými instalace realitu novou - hlubší, abstraktnější, jinou.

Umělkyně se přitom nebrání ani fragmentací a (úplnému) odosobnění lidského těla. Tělo se v jejich poddání ztrácí v pustině času i prostoru - je postaveno mimo, nachází se ve vakuu nebo zcela chybí. Práce Olgy Paštékové a Michaely Langové pak esteticky velmi vzácně korelují, a to ačkoliv je přístup autorek k tvorbě - co se týče “hloubky děl”, námětů, formy i technického zpracování - naprosto rozdílný. Obě umělkyně pracují se světlem, stíny a zarývají se přitom svým divákům pod kůži, vtahují je dovnitř.

Například výtvarný projev Olgy Paštékové je jemný, ale přitom expresivní. Její kresby a obrazy jsou plné tmavošedých barev, nejsou však depresivní. Olga Paštéková jen dle jejích vlastních slov zkoumá, kolik odstínů má šedá…

Na Paštékové obrazech se jednotlivé vrstvy vpíjí samy do sebe - snoubí se jedna do druhé a naopak, přechody mezi nimi jsou tedy takřka nezjistitelné. Umělkyně vytváří intuitivně mozaiku na sobě “naskládaných” jemných realit. Její velmi intimní akrylové malby disponují bohatým vnitřním životem, který odráží její subjektivní dojmy a zážitky. Jsou komplikované, plné latentních rovin a svými náměty se blíží nejvíce k „výtvarného deníku“. Pracuje se stíny. Tyto stínohry jsou na první pohled křehké, na pozadí je však ostentativně cítit jakýsi neklid, něco silně znepokojivého, co se noří z temných stínů a vyvolává v divácích puzení smyslů - jako by se duše rozvzpomínala. Aneb stejně tak, jako se ve snu prolínají nejrůznější reality, prolínají se i jednotlivé roviny hmotného a nehmotného světa do Paštékové maleb. Čisté barvy, jednoduché linie a hra světel a stínů - to je materiál, se kterým tato umělkyně pracuje. Divák tedy poodhaluje na sobě navrstvené světy a noří se hlouběji sám do sebe i do obrazu. Její stíny na sebe často berou podobu lidských těl nebo štěkajících psů, bližší konkrétnost však chybí.

Letošní diplomantka brněnské FAVU Michaela Langová pak pracuje na rozdíl od Olgy systematicky a (zcela) abstraktně. Utváří své plastové obrazy a světlelné objekty za pomoci precizních řezů. Noří se tak do hloubky čistých ploch, objevujíc přitom zcela nové rozměry. Narušuje kontinuitu prostoru a experimentuje s formou klasického plátna i světlelnými instalacemi - vytváří se vlastní stíny, stíny fádní reality. Tedy zatímco Paštékové práce jsou ještě stále „klasické“ - jedná se o akrylovou malbu na plátně - v případě Michaely Langové je malebné médium neustále překračováno. Je ze své podstaty dalece přesahováno.

Ač jsou Langové díla svou povahou podobné plátnu, jedná se o plast. Michaela Langová tedy nepracuje s klasickým materiálem. Vrství na sebe jednotlivé plochy plastu a následně je prořezává, deformuje a zatlouká, čímž zcela mění jejich původní charakter. (Fádní) čistá plocha tak dostává zcela nový tvar - dvojrozměrné se stává trojrozměrným - . Langová doslova ukrajuje kousky „realit“ a utváří nové, fixuje je do pevného tvaru. Vyhýbá se přitom čemukoliv konkrétnímu. V rámci této výstavy navíc vytváří - v reakci na prostor - realitu zcela novou. Hraje si světlem a proniká tak (ne) úmyslně i do děl Olgy Paštékové.

Krom vizuální korelace je tedy zřejmé, že tyto dvě autorky spojuje právě neurčitost a zdánlivá nekonkrétnost uvnitř jednotlivých děl. Společným jmenovatelem je navíc i strach. A zatímco u Paštékové je strach ztělesněn použitím tmavých barev a děsivých stínoher, u Langové nacházíme jakési “černé díry” provrtávající se kamsi do neznáma a špicaté konce. Magdaléna Ševčík

Umělkyně Michaela Langová (*1985), absolventka FAVU Brno (2012, ateliér malba 3).

http://am3.ffa.vutbr.cz/michaela-langova

Umělkyně Oľga Paštéková (*1984), absolventka VŠVU Bratislava (2009, ateliér prof. Ivana Csudaia). http://www.olique.sk/portfolio/zivotopis/home.htm

Kurátorka Magdaléna Ševčík (*1988), studentka kulturního managementu, Masarykova univerzita, Brno.

http://magdalenasevcik.blogspot.cz/