TZ: Karolína Juříková, Jan Grombiřík a Jakub Samek

Karolína Juříková, Jan Grombiřík a Jakub Samek  / Simply 98 Pieces / Galerie Nika / Praha / 5. - 22. 2. 2013

Karolína Juříková, Jan Grombiřík, Jakub Samek: Simply 98 Pieces

5.2. - 22.2. 2013

Únorová výstava v galerii NIKA představuje reprízu, resp.pokračování úspěšného projektu Simply 98 pieces, jehož autorkou je Karolína Juříková (VŠUP, Design oděvu a obuvi) a Jan Grombiřík (UTB ve Zlíně, Reklamní fotografie). Projekt vychází z úvah o individuální emocionální hodnotě oděvu, který je v dnešní době většinou z nás vnímán v podstatě jako produkt na jedno použití. Autorka Simply 98 pieces naopak vychází od zcela jedinečného kusu oděvu: vytvořila origin...ální halenku podle předlohy halenky po prababičce. Následně vyčíslila finanční hodnotu tohoto nově vzniklého, jedinečného artefaktu a v dané hodnotě nakoupila bílá bavlněná trika jakožto reprezentaci dnešní masové (a neosobní) produkce oděvů. Kombinací těchto předmětů a působivých fotografií modelky Daniely Kociánové vznikla netypická situace pro prezentaci díla mladé návrhářky, která se zde nesnaží pouze efektně zviditelnit další kus oděvu na prodej, ale poukazuje na emocionální funkci oděvu, který pro svého majitele může být i mnohaletým společníkem.

Pro NIKU byla původní instalace transformována vzhledem k zásadní změně lokality (z luxusního concept storu do vestibulu metra), tak aby reagovala na nové prostředí. Z původní prezentace tak byla do NIKY přenesena jedna velkoformátová fotografie umístěná takřka na způsob oltářních obrazů a sklo pokryly tagy Jakuba Samka/MUTANTA. Celá prezentace se tak posunula ještě víc do roviny volného umění nesvázaného požadavkem propagace produktu. Místo něj se zde setkáváme s vytříbeným prolnutím podvratnosti pouliční vizuality s minimalistickou fotografickou estetikou.

Tereza Jindrová

Galerii NIKA (MALÁ GALERIE VŠUP) najdete ve vestibulu stanice metra Karlovo náměstí, nad eskalátory ve směru na Palackého náměstí (naproti pekárně Ječnímek a veřejným WC)

Grafické řešení pozvánky: Jan Novák (Ateliér tvorby písma a typografie, návrh vzešel z workshopu v Ateliéru grafického designu a nových médií)

Vitrínu k využití laskavě propůjčila společnost JCDecaux.