TZ: Salon Vernon

Salon Vernon / Jana Farmanová, Linda Čihařová, Michal Škoda, Jan Mikulka, Petra Gupta-Valentová, Petra Polifková, Robert Šafarčík, Tomáš Lahoda, Andrea Bianconi, Andreas Kopp, Andreas Holzknecht, Daniel Gonzáles, Giuliana Cunéaz, Kit Reisch, Lluís Lleó, Simone Fugazzotto / Galerie Vernon / Praha / 30. 1. - 23. 3. 2013

Salon Vernon vás zkrášlí uvnitř!

Praha, 28. 1. 2013 – Nová výstava Galerie Vernon představí výběr z tvorby Vernon umělců, konkrétně 8 umělců českých a slovenských a 8 zahraničních – z Itálie, Španělska, Rakouska, Německa či vzdálené Argentiny a USA.

Koncepce vychází ze dvou různých pojetí slova „salon” – jednak z kulturněhistorického kontextu, když odkazuje k věhlasným pařížským salonům z přelomu 19. a 20. století jakožto přehlídkám soudobého umění; jednak z konotačního významu, který se vztahuje k salonům krásy, jejichž cílem je zkrášlit zákazníky. Návštěva výstavy pochopitelně neupraví příchozím jejich zevnějšek, ale zato jim poskytne vnitřní estetický prožitek.

Galerie Vernon touto výstavou v podstatě realizuje vizi, kterou od počátku své existence hlásá – tedy postavit světové a české umění vedle sebe jako rovnocenné partnery a hledat spojení mezi umělci, kteří se nemuseli nikdy potkat, a přesto je něco spojuje. Věříme, že právě konfrontace umění pocházejícího z různých koutů a mnohdy zdánlivě nesouvislých kontextů může rozšířit možnosti divácké percepce.

Výstava je prodejní a jak tvrdí její kurátorka a ředitelka Galerie Vernon Monika Burian Jourdan: „Vzhledem k tomu, že se avizovaný konec světa vloni nekonal a máme před sebou, doufejme, spoustu dlouhých a plodných let, je vhodné investovat do něčeho, co má vysokou pravděpodobnost se zhodnocovat.“ Investice do uměleckého díla je v dnešní době rozhodně něco, co se vyplatí.

Mnozí z představovaných umělců se již etablovali na mezinárodní scéně, jsou mezi nimi tací, kteří se vyhranili v jedné umělecké linii, jsou mezi nimi ale i neúnavní experimentátoři. Z české a slovenské kotliny k nim patří Jana Farmanová, Linda Čihařová, Michal Škoda, Jan Mikulka, Petra Gupta-Valentová, Petra Polifková, Robert Šafarčík nebo Tomáš Lahoda. Ze zahraničních pak Andrea Bianconi, Andreas Kopp, Andreas Holzknecht, Daniel Gonzáles, Giuliana Cunéaz, Kit Reisch, Lluís Lleó, Simone Fugazzotto.

Vernisáž ve středu 30. 1. 2013 od 18 hodin proběhne za účasti slovenské malířky Jany Farmanové, která zde společně s kunsthistorikem Petrem Vaňousem pokřtí svou monografii vydanou ve spolupráci slovenské Galerie Krokus a nakladatelství Slovart.

Zaručujeme estetický zážitek, jaký v jiném salonu nezažijete.

O Galerii Vernon

Galerii Vernon založila v roce 2001 ředitelka Monika Burian Jourdan. Už od počátku měl Vernon jasný cíl: podporovat kvalitní současné i klasické umění a představovat ho veřejnosti. Vizí je postavit světové a české umění vedle sebe jako rovnocenné partnery a hledat spojení mezi umělci, kteří se nemuseli nikdy potkat, přesto je něco spojuje. Galerii najdete na adrese U Průhonu 22, Praha 7 a otevřena je od středy do soboty od 13.00 do 18.30.