TZ: Lawrence Wells

Lawrence Wells / Moon, Monkey, Candle / Galerie A.M. 180 / Praha / od 25. 1. 2013

Měsíc, opice, svíce / Moon Monkey Candle

Lawrence Wells

Malby a kresby

Galerie AM 180, Bělehradská 45, Praha 2

Vernisáž v pátek 25. 1. 2013 18-22 hod

Vždycky jsem si myslel, že zátiší je nuda. Morandiho, umělce obdivovaného především umělci samotnými, jsme probírali na škole, zabývali jsme se, jak nanášením jemných tónů vytváří prostor malby. A pak tu byla Cézannova jablka se svým univerzalistickým významem, kterému se stále snažím porozumět. Až v poslední době jsem si uvědomil, že zátiší, prostá kompozice předmětů na stole, může obsahovat celý svět; tah štětce ho může obdařit emočním symbolismem. Sklenička je křehký duch, růže (umírající) víra v budoucnost, svícen minulost a opice zosobňuje nepředvídatelnou, hloupou a anarchistickou postavu. Celý obraz se stává jakousi nevědomou alegorií.

Tyto obrazy jsou malovány v zimě, v listopadu a prosinci 2012, kdy před slunovratem noci byly dlouhé a dny krátké. V takovém období ještě zřetelněji pociťujeme, že život je záhada, naše myšlenky se zvnitřňují. Jsme jako opice zírající na plamen v temnotě naší duše. Jednoduché odpovědi neexistují.

“Sedíme v bahně … a natahujeme se po hvězdách.” Ivan Sergejevič Turgeněv Když je měsíc ve Vodnáři, zacházej opatrně s elektrickými spotřebiči.

Lawrence Wells (1965) studoval malbu na univerzitě v Indianě, magisterský titul pak získal na univerzitě v Mississippi (1992), v Praze žíje více než 12 let. V roce 2007/2008 měl rezidenci v Meet Factory, vystavuje v Čechách a v USA.