Jiří Pelcl (ed.): Design. Od myšlenky k realizaci / From Idea to Realization

Jiří Pelcl (ed.): Design. Od myšlenky k realizaci / From Idea to Realization / VŠUP v Praze / Praha / od 25. 1. 2013

Unikátní publikace o metodologii designu

Dvojjazyčná publikace Design. Od myšlenky k realizaci / From Idea to Realization, kterou vydává Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, je unikátním zdrojem informací o profesi designéra. Její editor, designér Jiří Pelcl, oslovil osobnosti z dvanácti zemí Evropy, které se věnují designu skla, nábytku, svítidel nebo techniky, s žádostí o aktuální definici jejich oboru. Každý z oslovených zároveň vybral ty nejdůležitější realizace, které byly a jsou pro vývoj oboru zásadní. „Jednotlivé projekty jsou doprovázeny stručným popisem dokreslujícím, jak designér zpracovává konkrétní zadání, jaká je cesta od první ideje, od první skici, od prvního modelu a prototypu ke konečnému výrobku,“ přibližuje Jiří Pelcl uspořádání knihy.

Mezinárodní publikace zahrnuje tvorbu mladých začínajících designérů i těch renomovaných, jakými jsou Alberto Meda, Ingo Maurer nebo Ross Lovegrove. Celkově je na stránkách představeno více než čtyřicet designérů, jejichž přístup k navrhování užitých předmětů přesahuje zažité konvence a postupy.

Kniha je členěna do 8 tematických kapitol: Produkty, Nábytek, Sklo, Porcelán, Svítidla Technika, Digitální technologie a Abeceda materiálů. Čtenář v nich má například možnost zjistit, jak probíhala realizace železné stoličky Jolána van der Wiela Gravity Stool, jehož inspiroval fenomén gravitace a magnetismu, nebo jak náročné bylo pro Rosse Lovegrovea vyvinout systém plošných dílů skla, použitelných zároveň pro exteriér a interiér. Aby práce mohla sloužit začínajícím tvůrcům, pracovníkům ve vývoji a marketingu i široké laické veřejnosti, je doplněna seznamem muzeí a uměleckých škol specializujících se na design a životopisy umělců. Autorem předmluvy je význačný britský teoretik designu Jonathan Woodham.

Zásadní roli v knize hraje orientace na návrháře ze zemí východní Evropy. A důvod, proč se v odborných kruzích mapuje jen svět designu ze Západu? „Je to pravděpodobně dáno absencí konkurenčního prostředí v zemích východní Evropy, související s rozdílným společenským zřízením, které Evropu do konce 80. let rozdělovalo,“ domnívá se autor a editor Jiří Pelcl. Kniha Design. Od myšlenky k realizaci tuto mezeru plnohodnotně vyplňuje a stává se tak jedinečným manuálem, jak chápat svět designérů.

DESIGN. OD MYŠLENKY K REALIZACI / FROM IDEA TO REALIZATION

Koncepce a redakce: Jiří Pelcl

Nakladatel: Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, 2012

Grafický design: Štěpán Malovec

Vydáno: 2012

Publikace vznikla na základě grantu č. 21120321 poskytnutého International Visegrad Fund.