TZ: Kateřina Hikadová a Karel Bařina

Kateřina Hikadová a Karel Bařina / Nástěnky / Anne Frank Memorial / Brno / 15. 1. - 9. 2. 2013

KATEŘINA HIKADOVÁ A KAREL BAŘINA / NÁSTĚNKY

Výstava potrvá od 15.1. do 9.2.2013. Setkání s autory se uskuteční v úterý 15.1. ve 20 hodin v restauraci Spolek.

Kateřina Hikadová (*1989) a Karel Bařina (*1987) jsou studenty ateliéru Grafický design 2 Mikuláše Macháčka na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. Tento ateliér vznikl teprve v minulém roce, a to transformací ateliéru Papír a kniha J. H. Kocmana, do nějž Kateřina i Karel patřili. Právě tato situace, změna vedení i charakteru ateliéru, se stala námětem jejich výstavy s názvem Nástěnky v galerii Anne Frank Memorial. Spolupráce autorů je přitom postavena na sdílené zkušeností a podobném pohledu na věc; obvykle pracují spíše individuálně.

Na výstavě je metaforicky konfrontována realita dvou ateliérů, tedy skupin lidí, jež spojuje určitý prostor, tvůrčí zaměření a osobnost vedoucího. Prostřednictvím dvojice nástěnek, které hrály v obou ateliérech důležitou roli v organizaci práce kolektivu i jednotlivců, vyjadřují autoři rozdílnost přístupů a postupů obvyklých v každém z nich. Zatímco v ateliéru Papír a kniha byla nástěnka zaplněna nástroji k práci s papírem a řemeslné výrobě knih, nástěnka Grafického designu 2 je konstantně pokryta texty, výkresy s návrhy, myšlenkovými mapami a podklady ke konceptuálním projektům. Nástěnky tak vypovídají o charakteru obou ateliérů: J. H. Kocman vedl své studenty k řemeslné preciznosti, až pedantské přesnosti v uspořádání pracovních pomůcek a dotaženosti v konceptuální rovině díla. V ateliéru Mikuláše Macháčka je rovněž kladen důraz na myšlenkovou propracovanost a proces zpracování projektů grafického designu, respektovány a podporovány jsou však také přístupy založené na tvůrčí intuici.

Podle autorů byla jedinečnost ateliéru Papír a kniha založena především na osobnosti J. H. Kocmana a mantinelech, které vytyčil. Pro proměnu ateliéru je tedy personální změna v jeho vedení klíčová. Dále ji určuje přechod od důrazu na materiál a zručnost k nutnosti softwarové gramotnosti a znalosti aktuálních trendů v grafickém designu.

Výhodou Kateřiny a Karla je znalost postupů rukodělné výroby. Propojují výrobní technologie s počítačovými a nejsou závislí na dalším článku v procesu produkce, který obstará zpracování materiálu. Řemeslná zdatnost znamená pro člověka určitou autonomii, v současném světě kapitalistické dělby práce takřka nevídanou.

Výsledkem kombinace tvůrčích postupů je na výstavě v galerii Anne Frank Memorial autorský plakát, který je v tomto případě jak upoutávkou, tak výstavním artefaktem. Galerijní výstavy představují pro autory spíše vedlejší činnost a příležitost věnovat se pro změnu volné, ne užité tvorbě. Jejich prioritou je však zejména uplatnitelnost a udržitelnost vlastní práce, která by měla stavět na principech odvozených shodně z povahy ateliéru Papír a kniha i ateliéru grafického designu.

/Klára Stolková/

Anne Frank Memorial

Orlí 22, 602 00, Brno

Otevírací doba: pondělí – pátek 9 - 22 hod., sobota 10 – 22 hod., neděle 12 – 22 hod.

http://www.graukllktv.eu/galerie/anne-frank-memmorial/

www.facebook.com/AnneFrankMemorial

 

Výstava probíhá za finanční podpory statutárního města Brna a společnosti NovaTech CZ.