TZ: Anne-Claire Barriga

Anne-Claire Barriga / Marnage / Galerie K4 / Praha / 10. - 27. 1. 2013

Anna-Claire Barriga: MARNAGE

10/1 - 27/1/2013

Vernisáž probehne 10/1/2013 od 18h.

Galerie K4

Celetná 20, Praha 1

Otevřeno po-pá 10-24, so-ne 16-24h

www.galeriek4.cz

Marnage je rozpětí moře mezi přílivem a odlivem. De facto se jedná o rozdíl výšky moře v bodě nejvyššího přílivu a nejnižšího odlivu. Pojem marnage popisuje velmi abstraktní místo, téměř místo/nemísto, bez identického ekvivalentu ve vnitrozemských jazycích. Je to “prostor“ vyvolávající více otázek než odpovědí. Kde je skutečná hranice moře a souše? Kde končí a kde začíná náš životní prostor?

Výstava stejnojmenného názvu se zabývá problémem hranice a nekonečného prostoru, dvou nesourodých pojmů. Autorka, Anne-Claire Barriga, vyrostla u pobřeží Atlantiku a ve svém díle se neustále snaží reflektovat problematiku moře. Výstava se tak stává pomyslným oknem do pobřežní krajiny. Jednotlivá videa zabstraktňují pobřeží, mořskou plochu často téměř nepřístupnou lidem, žijícím ve středozemí.

Pro pomyslná okna používá autorka médium videa. Jedná se o krátké záběry, lépe „moving pictures“, které jako by navozovaly realitu samu. Záběry jsou doplněné texty, které náměty dále problematizují a stávají se tak esenciální součástí díla samotného.

Umělkyně Anne-Claire Barriga (*1985) je studentka Ateliéru intermediální tvorby na VŠUP v Praze.

Kurátorka Eva Skopalová (*1991) je studentka Katedry estetiky a Ústavu pro dějiny umění na FF UK v Praze.