Top5týdne 2. 12. 2012

Chalupeckého cenu po devíti letech získal malíř, SNG rozhodla, kdo pojede na benátské bienále, NG vystavuje Františka Kupku, Plzeň 2015 opouští ředitel a do republiky se z Rakouska vrátily ukradené sochy.

1 / Cenu Jindřicha Chalupeckého získal Houdek

 

Slovensko a Českou republiku budou příští rok na bienále v Benátkách reprezentovat Petra Feriancová a Zbyněk Baladrán (+ kurátor Marek Pokorný). Soutěž organizovala Slovenská národní galerie a Mezinárodní porota se na vítězství projektu Stále to isté miesto shodla jednohlasně. Česká média tuto zprávu zcela ignorovala. Tisková zpráva (zde), zpráva ve slovenském deníku SME (zde).

 

3 / NG hledá Cestu k Amorfě

Národní galerie na konec roku připravila výstavu oslavující sto let od prvního vystavení Kupkova stěžejního obrazu Amorfa (ČTK, ČT, stránky výstavy). Autorům výstavy se do Prahy podařilo zapůjčit řadu děl z francouzských a amerických sbírek. Osu výstavy tvoří obrazy, které Kupka představoval na pařížských Salonech. Pro veřejnost se současně poprvé otevřelo nové návštěvnické centrum ve dvoře mezi Salmovským a Schwarzenberským palácem a NG představila nový koncept vstupného (zde).

4 / Ředitel Plzně 2015 rezignoval

Tomáš Froyda, ředitel plzeňského divadla Alfa, koncem listopadu rezignoval na post ředitele Plzně 2015, který zastával posledních třínáct měsíců (ČT, idnes). Chce se prý raději věnovat práci v divadle. Od září 2010, kdy bylo rozhodnuto o tom, že Evropským hlavním městem kultury bude právě Plzeň, bude mít projekt již třetího ředitele. Ve zlém se s organizátory loni rozešla také programová ředitelka Yvona Kreuzmannová (zde). Rozhovor s Froydou v Plzeňském deníku (zde).

5 / Navrácení ukradených soch z Rakouska

Ministerstvo kultury ve čtvrtek 29. listopadu oznámilo, že do republiky se vrátil soubor soch ukradených z českých kostelů a veřejných prostranství, o které se Česká republika soudila od roku 2008 (tisková zpráva, ČTK).