TZ: Eva Pejchalová

29. 11. 2012Artalk Infoservis

Eva Pejchalová / E. G. / Galerie Mimochodem / Praha / 14. 11. 2012 - 28. 2. 2013

Eva Pejchalová: E.G.

Galerie Mimochodem

Palackého náměstí, Praha 2

14. 11. 2012 – 28. 2. 2013

Současné umění se přesouvá do veřejného prostoru a díky nové galerii Mimochodem si jej můžete vychutnat 24 hodin denně. Díla mladých umělců jsme totiž umístili do podchodu v centru Prahy.

Cílem nově vzniklé nonstop galerie Mimochodem je oživit prostory podchodu do stanice metra B z Palackého náměstí, ale zároveň také prezentovat práci mladých českých umělců. V podchodu čtyřikrát ročně vzniknou nové monumentální malby, které budou tak trochu mimochodem přístupné všem kolemjdoucím. Díky nim budou se současným českým uměním konfrontováni i lidé, kteří běžně do galerie nezavítají.

Prvním projektem galerie Mimochodem je výstava mladé malířky Evy Pejchalové nazvaná E.G. Umělkyně prostřednictvím maleb, instalace a videa reflektuje téma stáří, času tráveného v bezpečí domova, odpočinku, ale i samého konce života. Autorka tímto projektem navazuje na svou předchozí tvorbu s výrazným sociálním podtextem. Paní E.G. poznala při své práci osobní asistentky. Je jí 88 let a její příběh i současný životní styl, který se kvůli vážné nemoci odehrává převážně na lůžku, umělkyni inspiroval k sérii tří maleb, instalaci i videu reflektujícím drobné osobní rituály, vzpomínky a útržky naplněného života.

Eva Pejchalová vystudovala malbu v ateliéru Stanislava Diviše a později Jiřího Černického na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Absolvovala stáže na Universidad de Politecnica ve Valencii a v ateliéru Vladimíra Kokolii na Akademii výtvarných umění v Praze. V diplomové práci nazvané Úklidové práce se věnovala sociální aspektům umění. Touto problematikou se ve své volné tvorbě Eva Pejchalová zabývá i v současnosti.

Vernisáž výstavy E.G. se koná 14. 11. 2012 od 19.00. Výstava potrvá do 28. 2. 2013. Kurátorkami galerie Mimochodem jsou Štěpánka Holbová, Veronika Rollová a Tereza Volná. Logo a vizuální styl vytvořili Helena Jiskorová a Tomáš Cikán. Projekt byl podpořen Nadací Vodafone. Partnerem projektu je Domov sociálních služeb Vlašská.