TZ: Barbora Trnková a Tomáš Javůrek

23. 11. 2012Artalk Infoservis

Barbora Trnková a Tomáš Javůrek / Open Goal / Anne Frank Memorial / Brno / 28. 10. 2012 - 10. 1. 2013

BARBORA TRNKOVÁ A TOMÁŠ JAVŮREK / OPEN GOAL

Výstava potrvá od 28.10.2012 do 10.1.2013. Setkání s autory se uskuteční v úterý 27.10. 2012 ve 20 hodin v restauraci Spolek.

Barbora Trnková a Tomáš Javůrek se na výstavě v Anne Frank Memorial představí jako autorská dvojice, která toho má v rámci společné umělecké praxe už hodně za sebou a kterou zároveň čekají nové povinnosti v oblasti praxe kurátorské. Na výstavě prezentují otevřené výzvy na výstavní projekty do dvou dalších off-space galerií, čímž zcela účelově a pragmaticky využívají (či zneužívají) prostor galerie nabídnuté námi. Ta se tak proměňuje v to, čím ve skutečnosti je: ve výkladní skříně ve veřejném prostoru.

Výstava komentuje způsob fungování nezávislých galerií tohoto formátu, současně však zcela přirozeně vyrůstá z poetiky i konceptuálního rozměru tvorby obou umělců. V kontextu obecného výstavního standardu v obdobných „negaleriích“ zaměřených nejčastěji na site-specific instalace se tato výstava může jevit jako netradiční, pro někoho možná nedostatečně autonomní či výtvarná. Zapochybovat, zda jde o umělecká díla či nikoli, je zde na místě, a je tomu tak zcela záměrně. Ostatně fakt, že jde o konceptuální umělecký projekt absolventů fakulty výtvarných umění, je zde upozaděn ve prospěch prosté a jednoznačně verbálně formulované informace, kterou zprostředkovává. Vitríny Anne Frank Memorial již ze zvyku považujeme za galerii a očekáváme, že budou využívány k prezentaci umělecké tvorby. Je v této situaci již nemožné navrátit jim jejich původní funkci výloh vytvořených za účelem informovat a propagovat? Tento problém je pro Barboru Trnkovou a Tomáše Javůrka klíčový. V druhém plánu se pak ozývá otázka, co by mělo být předmětem výstav v těchto a podobných prostorách a jakým způsobem jejich prostřednictvím navazujeme kontakt s divákem. Autoři svými výzvami sdělují zcela konkrétní nabídky a testují potenciál galerie komunikovat s kolemjdoucím na úrovni věcného dialogu. Výstava je tak současně zkouškou a přípravou na vlastní kurátorskou úlohu i hravou smyčkou tematizující problematiku prezentace umění ve veřejném prostoru a kultury negalerií jako takových.

Barbora Trnková a Tomáš Javůrek v rámci své tvorby často pracují s virtuálním prostorem, webovými i jinými počítačovými aplikacemi, a tím i s odkazy a různými komunikačními kanály. Rovněž jejich prezentace v Anne Frank Memorial je odkazem svého druhu: vede diváka někam, kde význam výstavy bude doplněn o reálný efekt.

Oba autoři studovali na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně: Barbora Trnková v ateliéru tělový design u Lenky Klodové (dříve u Jany Prekové), Tomáš Javůrek v ateliéru environment vedeném Vladimírem Mertou. Jako autorská dvojice se pohybují především na poli mediálního umění a svými audiovizuálními projekty, méstně specifickými instalacemi či netartovými díly ozvláštňují realitu životního i kyber- prostoru.

/Klára Stolková/

Anne Frank Memorial

Orlí 22, 602 00, Brno

Otevírací doba: pondělí – pátek 9 - 22 hod., sobota 10 – 22 hod., neděle 12 – 22 hod.

http://www.graukllktv.eu/galerie/anne-frank-memmorial/

www.facebook.com/AnneFrankMemorial

 

Výstava probíhá za finanční podpory statutárního města Brna.