TZ: 9 let výstav a koncertů / výročí kolektivu A.M.180

12. 11. 2012Artalk Infoservis

9 let výstav a koncertů: výročí kolektivu A.M.180 / Klub 007 / Praha / 11. 11. 2012

9 let výstav a koncertů: výročí kolektivu A.M.180

Druhou listopadovou neděli (11.11.2012) koncertem kapely Xiu Xiu oslaví kolektiv A.M.180 v Klubu 007 na Strahově své 9. narozeniny.

Když sourozenci Jakub a Anežka Hoškovi společně se Štěpánem Bolfem a dalšími přáteli v roce 2003 pořadatelskou partičku A.M.180 Collective zakládali, byla kalifornská kapela Xiu Xiu jedna z prvních, na které se bez výhrad shodli. Společně vyjížděli na jejich koncerty za hranice, společně ji chtěli dostat na koncert do Prahy. Od začátku jim byl blízký postoj zakladatele Xiu Xiu Jamieho Stewarta, který se publiku nepodbízí, a prostřednictvím hudby nutí posluchače přemýšlet o nejrůznějších tabu, fobiích a utrpení. „Jamie se lidem ve svojí tvorbě dává úplně všanc, odkrývá věci, které si neradi přiznáváme. To mnohé zneklidňuje a vytáčí až k úplnému odmítnutí. Jsme přesvědčení, že s tak silnou hudbou, respektive uměním by lidé měli být konfrontováni,“ říká Bolf.

Poprvé Xiu Xiu zahráli na 5. narozeninách A.M.180, podruhé na jeho sedmém výročí, zatím nikdy ale v Česku nevystupovali v klubu, který je přitom pro A.M.180 zásadní – na strahovské Sedmičce. „Je to jedna z mála pražských scén, která dlouhodobě nabízí férové zázemí podobným partám jako jsme my,“ upřesňuje Jakub Hošek.

Xiu Xiu tam 11.listopadu vystoupí se speciálním setem sestaveným pro aktuální turné. „Rozhodně bude nejdepresivnější, který jsme kdy hráli,“ vzkázal Jamie Stewart českým fanouškům v rozhovoru pro Indiemusic.cz. Jako předkapely zahrají neo-gothic dvojice Low Sea z Irska a elektronický projekt Američana Jamese Rossiho, Jr. s názvem Avoxblue.

A.M.180 Collective svoje působení od počátku zakládali na propojení hudby s vizuálním uměním. Dva z jejich členů – sourozenci Hoškovi - se mu věnují ve svém profesním životě. Vedle koncertů tak v prostoru Utopia na pražských Vinohradech od začátku pořádají výstavy. Za svou dosavadní existenci uvedla komorní Galerie A.M.180 práce nejširšího spektra výtvarné scény, od ve své době začínajících tvůrců jako Vít Svoboda, Alexey Klyukov nebo Mark Ther přes umělce střední generace, jako jsou Markéta Othová, Kryštof Kintera a Tomáš Vaněk až po matadory Vladimíra Skrepla, Jiřího Kovandu a Václava Stratila, stejně tak řadu skupinových kurátorských výstav. Dva dny před oslavou tu své ilustrace k temnému fantasknímu románu Ondřeje Štindla “Mondschein“ představí malíř Josef Bolf. Ten se navíc objeví i po koncertě Xiu Xiu na strahovské Sedmičce s dalšími svými kolegy v nezvyklé roli afterparty DJ.

Za devět let uspořádali A.M.180 více než půl druhé stovky koncertů, podobné množství výstav, čtyři ročníky festivalu Creepy Teepee a spoluzaložili label AMDiscs. Opakovaně dávají příležitost kapelám a projektům na začátku kariéry i během následného vzestupu (např. Final Fantasy), podporují jména, která programově zůstávají v undergroundu (U.S. Girls), a se stejným nadšením přiváží poprvé do Česka hvězdy nezávislé scény (Billa Callahana nebo Liars).

„Neskromně si myslíme, že za ta léta do podoby nezávislé scény nenásilně promlouváme a spoluutváříme ji,“ uzavírá Bolf.

Přijďte to s námi neskromně oslavit!

A.M. 180 Collective

Vstup na místě (350 Kč) nebo rezervace na am180gallery@gmail.com (250 Kč)

www.am180.org