TZ: Finále 2012 / Cena Jindřicha Chalupeckého

24. 10. 2012Artalk Infoservis

Finále 2012 / Cena Jindřicha Chalupeckého / Dům umění města Brna: Dům pánů z Kunštátu / Brno / 25. 10. - 9. 12. 2012

Finále 2012: Cena Jindřicha Chalupeckého

26 10 (2012) – 09 12 (2012)

Dům pánů z Kunštátu

Tisková konference 25. 10. 2012 v 11 h v Domě pánů z Kunštátu, Dominikánská 9, Brno

Vernisáž 25. 10. 2012 v 18 h v Domě pánů z Kunštátu

Vyhlášení vítěze 30. 11. 2012 v 19 h v Divadle Husa na provázku

Výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého Finále 2012 představí aktuální trendy současného výtvarného umění, které jsou platné i v mezinárodním kontextu. Finalisty vybírá mezinárodní porota, ve které je i letos kurátor Christian Rattemeyer z prestižního Muzea moderního umění (MoMA) v New Yorku.

Finále 2012 proběhne letos od 26. října do 9. prosince v Domě pánů z Kunštátu (Dům umění města Brna). Zatímco vloni byla finální výstava v pražském Centru současného umění DOX, příští rok budou finalisté vystavovat v Národní galerii v Praze.

Jediná žena mezi finalisty, Adéla Babanová, vystavuje video s detektivní zápletkou, Jiří Franta a David Böhm hravou instalaci videa, kreseb a soch, při které musí návštěvníci překonávat překážky, Vladimír Houdek se prezentuje malbou kombinovanou s netradiční koláží, Richard Loskot instalací se zpomalením času a paralelní skutečností a Jiří Thýn fotografiemi ve stylu perspektivně geometrické abstrakce. Vítěz letošního ročníku bude vyhlášen 30. listopadu.

Pro výstavu Finále 2012 si každý z finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého, která se letos koná již po dvaadvacáté, připravil zcela nové dílo. „Letošní výstava bude opravdu vzrušující a bude názornou ukázkou toho, co se v současném vizuálním umění děje a jaká témata mladé umělce zajímají,“ říká kurátorka Lenka Lindaurová.

Finalistka Adéla Babanová je i díky své profesi střihačky denně v kontaktu s televizním prostředím a ve svých dílech pracuje se skutečnými příběhy a herci. Na výstavě Finále 2012 představí inscenované video s názvem Já tam mám tělo, které vychází z reálné události a formou napodobuje klasický televizní detektivní žánr, instalace bude pojata jako kino. Jiří Franta a David Böhm jsou coby tvůrčí dvojice ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého již potřetí. Letos mají za sebou úspěšnou výstavu Echolog v Galerii Švestka, kde si ve své tvorbě kladli různé mechanické překážky. Na výstavě představí instalaci Diplopie složenou z videa, kreseb a soch vytvořenou na míru prostoru galerie, ve které budou nyní překážky překonávat přímo návštěvníci a stanou se tak její součástí. Obsah budou totiž v prostoru hledat, nacházet, odkrývat a objevovat, přičemž různé objekty bude možné vidět z nečekaných míst, výšek a úhlů. Vladimír Houdek je zástupcem tradičního média – malby, s níž se však nebojí experimentovat a zkoumat tak její proces. Pro výstavu si připravil jedenáct velkoformátových pláten ve své typické temné barevnosti, do nichž vlepuje papírové plochy, na které maluje, a vzniká tak netradiční koláž. Finalista Richard Loskot se věnuje světelným instalacím, pro výstavu vytvořil site specific instalaci plnou neobvyklých zážitků a jevů, jako je paralelní skutečnost či zpomalení času. Jiří Thýn je na Cenu Jindřicha Chalupeckého nominován již podruhé, jeho fotografie ve stylu perspektivně geometrické abstrakce budou letos zaměřeny konkrétně na budovu Slovenské Národní galerie a v instalaci bude použit remake paneláže ze sedmdesátých let z Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem.

Mezinárodní pětičlenná porota vybere v průběhu výstavy letošního laureáta, kterého vyhlásí v rámci slavnostního ceremoniálu Kdo tu cenu dostane? Hommage a Václav Havel v režii Vladimíra Morávka 30. listopadu v brněnském Divadle Husa na provázku.

Do té doby stále běží doprovodný program 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst, v rámci kterého se představují jednotliví finalisté v různých českých městech a v Bratislavě. Cena Jindřicha Chalupeckého se bude zcela nově podílet na čtvrtém ročníku soutěže pro střední školy Umělecké střevo, do níž byly doposud zapojeny přední české galerie, jako je Národní galerie, Centrum současného umění Dox, GASK a Moravská galerie v Brně.

Výstava Finále 2012 v Domě pánů z Kunštátu (Dům umění města Brna) bude pro veřejnost otevřena od 26. října do 9. prosince 2012 od středy do neděle vždy od 10 do 18 hodin,

vstupné 80 Kč, snížené 40 Kč.

Organizátor

Společnost Jindřicha Chalupeckého Národní 11, 110 00 Praha 1 +420 777 553 652

www.cjch.cz