Top5týdne 7. 10. 2012

Organizační změny v NPÚ, výstava finalistů Turnerovy ceny, v Plzni začalo bienále kresby, Ondřej Štindl a Josef Bolf napsali postapokalyptický román a ohlédnutí za galerijními festivaly v Praze a Bratislavě.

1 / NPÚ hledá überkastelány

Národní památkový ústav vyhlásil výběrová řízení na šéfy čtyř nově zřizovaných pracovišť územní památkové správy v Praze, Českých Budějovicích, Kroměříži a na Sychrově, z kterých budou spravovány státní hrady a zámky (zde). Přihlášky je možné podávat do 24. října. V rámci NPÚ tak od 1. ledna dojde k rozdělení funkce odborného památkového dozoru a přímé správy vybraných památkových objektů. Více na stránkách NPÚ (zde).

2 / Výstava finalistů Turner Prize

V londýnské Tate Britain začala výstava čtyř finalistů letošní Turner Prize. Jméno laureáta bude oznámeno 3. prosince (zde). Letošními finalisty jsou devětatřicetiletá malířka a performerka Spartacus Chetwynd, devětačtyřicetiletý kreslíř Paul Noble a dva filmaři – šestačtyřicetiletá Elizabeth Price a čtyřiatřicetiletý Luke Fowler.

 

 

3 / Začalo Bienále kresby Plzeň

Ve středu v Plzni začal osmý ročník Bienále kresby. Soutěž letos obeslalo 437 autorů z 38 zemí, z nichž porota vybrala přibližně čtvrtinu. Hlavní výstava bienále probíhá do 18. listopadu v Západočeském muzeu a v Galerii Jiřího Trnky (zde). Hlavní cena Grand Prix byla udělena českému výtvarníkovi Martinovi Zálešákovi za trojici kreseb obilí (rok starý rozhovor s laureátem na ČT).

 

 

4 / Štindl a Bolf vydali knihu

Nakladatelství Argo vydalo postapokalyptický román Mondschein, který je společným dílem novináře a scénáristy Ondřeje Štindla a malíře Josefa Bolfa. „Román popisuje život komunity přeživších, kteří po katastrofě prošli dokonalým vymytím mozků a žijí v totalitním státě. Odměnou za naprostou poslušnost jim je “oddech” ve virtuálním světě, který vznikl z vojenského simulátoru. Většina lidí toto uspořádání přijímá trpně; hlavní hrdina knihy Erik Vilks ale začíná být nespokojený,” charakterizuje knihu ČTK (zde).

5 / Galerijní festivaly

V Bratislavě se od čtvrtka 4. do neděle 7. října konal třetí ročník Bratislava Art Festivalu (BLAF). V pražských Holešovicích se ve čtvrtek podruhé uskutečnil jednodenní festival Máme otevřeno, v rámci nějž měly tamní galerie otevřeno až do 22 hodin (zde). V Praze se vedle toho minulý týden konal již čtrnáctý ročník Designbloku (zde) a po celý říjen probíhá také druhý ročník festivalu Fotograf, letos s názvem Mimo formát (zde).