Zrušte Graffiti Bridge: otevřený dopis Janu Kalábovi

Skupina českých a zahraničních street artistů hodlá v září pomalovat Nuselský most (zde, článek idnes.cz zde). Akci sponzorují PRE, Pražské plynárenské a další městské firmy, koná se pod záštitou radní Aleksandry Udženija. Více něž finanční zázemí však vzbuzuje nevoli esteticky necitlivý zásah, který podle mnohých nectí kvalitu mostu. Vít Svoboda, Lucie Stejskalová, Martin Špičák sepsali petici "Ne proměně Nuselského mostu", ke které je možné se připojit zde. Stejně jako oni se zásahem nesouhlasí student AVU Matěj Smrkovský, jenž formuloval otevřený dopis určený Janu Kalábovi a dalším graffiti umělcům, kteří se chystají akce zúčastnit. Podobně jako autoři petice je žádá, aby na poslední chvíli od plánovaného projektu ustoupili.

Otevřený dopis Janu Kalábovi:

Na internetu jsem narazil na zprávu, že ještě s několika dalšími writery máte výtvarně pojednat Nuselský most. Chápu Nuselák jako ikonu, jako stavbu, která je jedinečnou výpovědí své doby. Je to počin, který vytváří genius loci Nuslí, jejich specifickou atmosféru. Stavba je směsicí jednoduchosti, brutality, ale i funkčnosti a čistoty. Je to velkoformátový projekt, který vznikl z důvodu spojení protilehlých kopců (na nichž se dnes nachází městské části Praha 2 a Praha 4) a spojuje je hned několika trasami (auta, metro, chodci). Jako mnoho jiných velkých staveb i Nuselák je projekt, který svou komplexností vypovídá o stavu člověka v určité době. Jako takový je hodnotný − to, jak byl navržen a zkonstruován má svůj smysl a hodnotu.

Nemyslím si však, že by díla, která jsem viděl na vizualizacích, byla obohacením některého významového aspektu této stavby. Jde z mého hlediska o dekorativně-designové pojednání určitého kusu zdiva. Stejná, či podobná práce by se mohla nacházet na zcela jiném kusu jiné zdi. Navržené pojednání žádný nový významový aspekt této stavbě nepřinese. Spíše ubere. Zmíněná stavba totiž žádné „oživení“ či obnovení nepotřebuje. Je celistvá ve svém původním zpracování.

Chci se touto cestou zeptat, zda jste s nějakými architekty či jinými kompetentními osobami řešili otázky, které v souvislosti s vaší plánovanou realizací vyvstávají, zda vaše designové návrhy prošly nějakým kritickým posudkem, zda jste zvažovali smysl celé akce? Je třeba rozdíl mezi pomalováním betonové protihlukové zdi a tohoto betonového mostu? Vyžaduje některá ze staveb pomalovat? Snese kontext dané stavby to, aby byla pomalována?

Myslím, že je velký rozdíl mezi ilegálním malováním v ulicích, které může být projevem nějaké energie, vzdoru, hulvátství, nesouhlasu, okouzlení a „učesaným street artem“, který je často někde na cestě mezi představou, jak vypadá umění, graffiti, designem, typografií aj. Velkoformátová akce pomalování pilířů Nuselského mostu není ani dost syrová ani dostatečně poučená, aby přínosným způsobem rozvíjela významy dané stavby potažmo celého místa Nuselského údolí. Z výše nastíněné hodnoty stavby takový počin nemá žádný smysl, naopak jí ničí.

Se zmíněnou akcí zásadně nesouhlasím, a žádám o její zrušení. Myslím si, že by to bylo ke cti vám, kteří se na Nuselák chystáte malovat i lidem, kteří tento projekt schválili. Jedná se o necitlivý zásah do vizuální podoby stavby a o zásadní nepochopení smyslu zásahu do veřejného prostoru!

Tento dopis je adresován Janu Kalábovi, jehož plánovaný počin je vidět na vizualizaci projektu v popředí, ale samozřejmě je určen i ostatním autorům. Beru zveřejnění tohoto textu jako platformu pro další diskusi, těším se na smysluplné reakce.

S pozdravem

Matěj Smrkovský Student AVU