VŠUP uspěla v Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity

VŠUP uspěla v Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity / Praha / 13. 7. 2012

VŠUP uspěla v Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze uspěla ve veřejné soutěži ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích vyhlášené Ministerstvem kultury ČR v rámci Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI). Projekt nazvaný Umění, architektura, design a národní identita, se kterým se soutěže zúčastnila, bude realizován v letech 2012 až 2015 pod vedením vedoucího Katedry dějin umění a estetiky prof. PhDr. et PaedDr. Jindřicha Vybírala, CSc. Na výzkumu a realizaci výstupů projektu se budou podílet další členové katedry, přizváni byli také někteří studenti doktorandského studia.

Cílem tohoto projektu je ukázat, jak moderní umění, architektura a design v Čechách ve 20. století přispívaly k formování národní a kulturní identity: jak se umělecké instituce a média podílely na procesu integrace moderního národa; jaká úloha jim připadla při budování samostatného československého státu a jaké společenské funkce v jeho rámci měly naplňovat. Jak „národní“ či „státní“ umění reflektovalo politické a sociální proměny v průběhu 20. století; jakou úlohu naplňuje „národní“ či „státní“ umění v současnosti a jak současné české umění, architektura a design artikulují problém národní či kulturní identity. V rámci projektu vznikne celkem osm výstav a doprovodných publikací vztahujících se k cílům výzkumného projektu.

Již koncem roku 2012 představí Galerie VŠUP výstavu s názvem Program Ř!, která poskytne sondu do problematiky české národní identity a bude prezentovat umělecká díla vzniklá po roce 1989, která pracují s tématy, jež formují naši identitu. Jsou to dějiny, kultura, krajina, jazyk, věda nebo sport.

V příštím roce budou v rámci projektu realizovány dvě výstavy. První z nich, Český národní sloh, bude hostit Veletržní palác Národní galerie v Praze. Výstava představí úsilí o vynalezení architektonických dekorativních forem k reprezentaci mladého československého státu a ukáže nejznámější realizace i neuskutečněné projekty v duchu tohoto fenoménu v politickém a ideologickém kontextu. Tématem architektury se bude zabývat i další výstava Český barok jako součást modernity v díle F. Ohmanna, která bude prezentovat pojetí moderní architektury, jaké na přelomu 19. a 20. století prosazoval profesor UPŠ v Praze Friedrich Ohmann: místo redukce forem a sbližování s racionalismem inženýrských staveb upřednostňoval syntézu historických témat, tvořivě interpretovaných dle požadavků moderního života.

Roku 2014 bude představena výstava s názvem Věci a slova: český design v letech 1880- 1968 a jeho teoretická reflexe, která bude prostřednictvím vybraných charakteristických předmětů, tzv. „ikon“ designu dokumentovat historický vývoj tohoto oboru v českém prostředí od konce 19. století do 60. let 20. století. V centru pozornosti bude otázka, jak design ve sledovaném období přispíval k formování životního stylu i národní identity. Další výstavní projekt Výstavy „ženského umění“ a mezinárodní reprezentace československého státu, 1918 – 1938 se bude věnovat fenoménu „ženského umění“ a jeho roli na prvorepublikové výtvarné scéně a v rámci dobové kulturní politiky. Ukáže upozaďování a degradaci ženských uměleckých aktivit, současně ale i jejich využívání pro manifestaci pokrokovosti meziválečného Československa.

V posledním roce projektu budou realizovány tři výstavní projekty, které téma vztahu umění, architektury a designu a národní kulturní identity uzavřou. „Jiný dům v Čechách představí jak produkci autochtonních česko-německých autorů, tak „importy“ vytvořené tvůrci působícími v Německu a Rakousku, a tuto tvorbu bude konfrontovat s díly českých architektů. Další výstava s názvem Současný český design: g/lokální identita, enviromentální vize a výzvy bude pokusem o kritické, mezioborové promýšlení priorit skutečné „udržitelné“ architektury a designu, vycházejících z hlubšího poznání dynamických proměn společnosti a krajiny, a to v návaznosti na globální a lokální souvislosti, přičemž podpoří rovinu vizionářskou a prognostickou.

Čtyřletý výzkumný projekt završí výstava a doprovodná publikace s názvem Umění, architektura a design jako prostředek státní reprezentace, která bude sumarizovat výsledky širšího pracovního kolektivu. Zaměří se na státně reprezentativní funkce výtvarného umění a nejdůležitější fenomény v historických a ideologických souvislostech i vizuálních proměnách. Výstavní prezentace předpokládá kombinaci dokumentárního materiálu s příklady originálních výtvarných děl a přímou konfrontaci minulosti s nejaktuálnějšími výtvarnými projevy a tvůrčími strategiemi.

Řešitelský tým tvoří:

Prof. PhDr. Milena Bartlová, CSc.; Mgr. Karel Císař, PhD; Mgr. Vendula Hnídková, PhD; Mgr. Lada Hubatová Vacková, PhD; PhDr. Kaliopi Chamonikola, Ph.D.; Mgr. Michaela Janečková Jehlíková; PhDr. Věra Laštovičková; Mgr. Martina Pachmanová, PhD; Mgr. Pavla Pauknerová; PhDr. Pavla Pečinková; Mgr. Cyril Říha, Ph.D; Prof. PhDr. et PaedDr. Jindřich Vybíral, CSc.; Mgr. Jan Wollner.

O Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze byla založena v roce 1885. Po celou dobu své existence se řadí mezi nejkvalitnější vzdělávací instituce. Důkazem je množství úspěšných absolventů, kteří patří mezi respektované odborníky s prestiží přesahující hranice České republiky. Škola je rozdělena na šest kateder – architektury, designu, volného umění, užitého umění, grafiky a dějin umění a estetiky. Jednotlivé katedry se dále člení na ateliéry dle své odborné specializace, vedené respektovaným osobnostmi.