Mikulov zachvátila křehká krása designu

Již podruhé propůjčilo místní muzeum výstavní prostory mikulovského zámku festivalu art designu s názvem Křehký Mikulov. Po loňském zářném vstupu na uměleckou scénu však letos přichází s mnohem větší skromností.

Do odvážného projektu, který na celé léto přenáší přehlídku soudobé designové produkce na periferii jižní Moravy, se pustila pražská galerie Křehký Jany Zielinski a Jiřího Macka. Oproti prvnímu ročníku však letos postrádáme aktualizaci webových stránek a především rozsah prvotní prezentace. Počet výstavních místností vymezených festivalu se letos snížil téměř o polovinu a některá díla, jako například Vázu váz Maxima Velčovského či Pohyb Daniela Prišče, máme v paměti ještě z prvního ročníku. Zdá se, jako by galerie Křehký neměla co vystavit.

Takový může být pohled návštěvníka, který promeškal zahajovací víkend celého festivalu, kde se představily zahraniční galerie – bratislavský Art Design Project, nizozemská Galerie Judy Straten z Horstu, Helmrindeknecht z Berlína či pařížská Galerie S. Bensimon. Do poloviny srpna však tato galerijní přehlídka nepokračuje. V Mikulově zůstává pouze výstava fotografií Václava Jiráska, Substance 012 Jiřího Pelcla, či Křehký Stories 2012. Nejzajímavější vyznění má právě prezentace limitované edice Křehký Mikulov v někdejším sále předků. Architektonické pojetí od Maxima Velčovského sice připomíná stálou expozici Moravské galerie v Jurkovičově vile, přesto zůstává dechberoucím vizuálním zážitkem, který je umocněn kontrastem původního křišťálového lustru s lustrem obrostlým krystaly z dílny Zdeňka Vacka a Daniela Pošty. Oproti loňskému ročníku, jenž představoval výhradně soudobou tvorbu, ohlíží se část festivalu tentokrát také do minulosti skrze retrospektivní výstavu Vratislava Šotoly.

Ač nám tedy Křehký Mikulov za ten rok poněkud zeštíhlel, stále se jedná o významnou akci na poli soudobého designu, která si zaslouží pozornost. Avšak zatímco v loňském roce byl Křehký Mikulov akcí na celý den, nyní může být vítaným zpestřením návštěvy historického města, za jehož hradby se úspěšně dere současné umění designu i architektury.

______________________________________________________________ Křehký Mikulov / Regionální muzeum v Mikulově / Mikulov / 1. 6. 2012 – 19. 8. 2012