TZ: Radka Kovačíková

Radka Kovačíková / Miluju zlato a nestydím se za to! / Industrial Gallery / Ostrava / 5. 6. - 6. 7. 2012

INDUSTRIAL Gallery představuje výstavu progresivní české autorky Radky Kovačíkové s provokativním názvem: MILUJU ZLATO A NESTYDÍM SE ZA TO! Autorka si klade otázku, zda zlato může být rovnocennou investiční hodnotou v umění, jako je tomu například u malby či sochy.

Práce prezentované na výstavě jsou zhmotněním autorského konceptu a nositelné komerčnosti nebo ryze konceptuálního charakteru. Potkávají se zde tedy dvě kontrastní formy současného šperku vycházející z autorčina výzkumu jejich podstaty. Jde o úplně novou kolekci, kterou tvoří samostatné kusy, jejichž pojítkem jsou zlato či diamanty. Vše pod značkou ryzosti „1000/1000 špeRK“. „Cílem výstavy je poukázat na nedostatek zlatého autorského šperku různých ryzostí na trhu a nabídnout tak jeho možné podoby,“ říká a zároveň zve na výstavu galeristka Hana Mikulenková.

Od počátku Kovačíková interpretuje témata ve své tvorbě velmi osobitým způsobem. Častokrát se věnuje intimnímu světu svého nitra, který pomocí šperku hlouběji analyzuje a poznává. Stejně tak je pro ni důležitý proces tvoření jako konečný výsledek její práce o čemž svědčí množství přípravných skic, které jsou nevyhnutelnou součástí autorčina tvůrčího dění. „Důležitá je vášeň a jistý druh adrenalinu, který od počátku konceptu během tvořivé akce vzniká,“ komentuje autorčin přístup teoretička umění Silvie Bártová.

Kovačíková (*1982) je jednou ze šperkařek, jejichž tvorba ovlivňuje, směřuje a doplňuje současné spektrum uměleckého šperku nejen na domácí půdě, ale i v mezinárodním kontextu. Vystudovala Střední uměleckou školu v Turnově (1998-2002), obor zlatnictví a stříbrnictví. Je absolventkou Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě v ateliéru S+M+L+XL kov a šperk, u prof. Karola Weisslechnera, akad. arch. Umělecký či výtvarný šperk v dnešní globální době zasahuje i do jiných médií světa umění nebo kultury všeobecně, a právě to si mladá autorka během svého studia osvojovala na zahraničních vzdělávacích pobytech v Německu, Rakousku, Švýcarsku a v newyorské Aaron Faber Gallery.

Výjimečnou výstavu provází videoprojekce, prostřednictvím které se návštěvníci mohou seznámit s intimním světem autorky. Výstava potrvá do 4. 7. 2012 v INDUSTRIAL Gallery na Zahradní ulici 10. (více na www.industrialgallery.cz)

Milujete zlato? Nestyďte se za to!

Mgr.art. Hana Mikulenková