Top5týdne 3. 6. 2012

Ministryně kultury rozhodla, že gotické sklepy ve Spálené ulici (už) za památkovou ochranu nestojí, byli oznámeni laureáti VI. Zlínského salonu mladých a cen UHS, uplynul rok od jmenování Vladimíra Rösela generálním ředitelem NG a v Londýně zahájil provoz letošní Serpentine Pavilion.

1 / Sklepy ve Spálené nejsou památkou 

Ministryně kultury Alena Hanáková (Tradice odpovědnost prosperita 09) rozhodla, že gotické sklepy objevené u stanice metra Národní třída, nejsou památkou. „Důvodem pro neprohlášení těchto dvou sklepů za kulturní památku je zejména jejich zhoršený stavební stav, způsobený nepříznivým vlivem povětrnostních podmínek a dopravní zátěží,“ konstatuje se v tiskové zprávě vydané v pátek. Připomeňme si, že než ministr Jiří Besser (rovněž TOP 09) zrušil jejich ochranu (zde), považovali památkáři stav dochování sklepů za „velmi dobrý“ (zde). Ministryně své rozhodnutí označuje za „proinvestiční“ (zde).

2 / VI. Zlínský salonu mladých

Laureáty letošního salonu, který je do 30. září k vidění v Domě umění a na zámku ve Zlíně, jsou Matyáš Chochola a Juraj Gábor. Slavnostní předání cen proběhne při dernisáži výstavy ve čtvrtek 27. září v 18 hodin. Současně bude vyhlášena divácká cena. Matýš Chochola (1986) je studentem pražské AVU, cenu převezme za svou komplexní instalaci Pohovory o nicotě. Juraj Gábor (1985) je asbolventem VŠVU v Bratislavě. Porotu zaujal svým dílem Sen o UNC 060, fiktivním linorytovým záznamem snu úderníka o novém stroji při tvrdé práci na Trati mládeže (více zde).

3 / Ceny UHS 

V pátek se uskutečnila valná hromada Uměleckohistorické společnosti, na které byly mimo jiné předány oborové ceny. Hlavní cenu za celoživotní díla získal profesor Jaromír Homolka, doyen českého bádání o středověkém umění. Cenu Josefa Krásy pro badatele do čtyřiceti let převzal Václav Hájem, autor blogu Malý teoretik (zde) a nedávno vydané knihy Jak rozpoznat odpadkový koš (zde).

.

.

4 / Rok s Vladimírem Röselem

Uplynul rok od nástupu finančníka Vladimíra Rösela do čela Národní galerie. U této příležitosti v úterý zorganizoval setkání s novináři, na kterém vysvětlil, že galerii na provoz a základní výstavní program každoročně chybí zhruba 35 milionů korun. Hlavní výstavním tahákem konce roku má být výstava Františka Kupky mapující jeho cestu od realismu k abstrakci. NG současně oznámila, že se dohodla na spolupráci s Cenou Jindřicha Chalupeckého a že znovu dostane do správy čs. pavilon v Benátkách (zde). O tom, kdy, jak a kým bude obsazeno místo ředitele Veletržního paláce, který od podzimu dočasně řídí ředitelka Sbírky 19. století, nepadlo ani slovo.

5 / Serpentine podle Ai Weiweie

V Londýně byl v pátek představen letošní Serpentine Pavilion, který je společným dílem Ai Weiweie a architektonického dua Herzog a de Meuron (zde). Tatáž trojice společně navrhla stadion Ptačí hnízdo po olympijské hry v Pekingu. Ai, kterému čínské úřady loni zabavily pas, se projektování účastnil jen prostřednictví skypu. Pavilon autoři tentokrát umístili pod zem a zastřešili mělkým jezírkem vyzdvihnutým nad okolní terén. Program v pavilonu bude probíhat až do 12. října. Krátký rozhovor s autory (zde).