A byla špatná v posteli...

Rozchody jsou vždy traumatické. V slušné společnosti však platí, že partnera či partnerku zpětně nepomlouvám. Co se stalo, stalo se, zůstáváme přáteli. Vladimír Rösel však toto elementární pravidlo nectí, či mu zůstalo utajeno.

Na otázku, proč UniCredit Bank ukončila spolupráci s Národní galerií, v dnešních Hospodářských novinách odpovídá, že to je otázka spíše pro banku, ale že stejně platila málo: „Nemohu za ně mluvit, nechci je poškodit. UniCredit dávala galerii jeden milion korun.“

To, že si titul „hlavního partnera“ cení na víc než na jeden dva miliony ročně (v letech před krizí banka NG podporovala vyšší částkou), je v pořádku, ale proč tuto svou výhradu adresuje směrem ke sponzorovi? A není neslušné, že bance za 7 let, co galerii podporovala, v celém rozhovoru ani jednou nepoděkuje?

Ještěže ji nechce poškodit.

Ze strany Vladimíra Rösela podle všeho nejde o zlý úmysl, jen o neohrabanost. Stejně netaktně se totiž vyjadřuje i na adresu sponzora výstavy Rembrandt & CO.

HN: „V asociaci s bankou ING, která sponzorovala právě skončenou rembrandtovskou výstavu, ale zašla Národní galerie za obvyklé hranice. Téměř to vypadalo, jako by výstava byla marketingovou akcí banky na podporu jejích produktů. Budete takto vycházet vstříc i dalším partnerům?“

Rösel: „Spojovat návštěvníky s produkty sponzora je nešťastné. Došlo k nepochopení na straně banky. My jsme jednali s korporátním oddělením, ale bohužel ING pojetí výstavy posunula na jinou úroveň do takzvaného retailu. S tím jsme nesouhlasili, ale v momentě, kdy jsme už měli vyjednané zahraniční zápůjčky, předjednaný tisk katalogu, museli jsme na to přistoupit.“

Rösel v rozhovoru tajnosnubně naznačuje, že jedná se sponzorem, který by NG přispěl víc jak 20 miliony korun. Upřímně to NG přeji, být však v roli onoho potencionálního sponzora, z Röselových komentářů by mě jímala hrůza.

A jen tak na okraj. Na co že NG chce sponzory nalákat?

„Na spojení se státotvornou institucí.”

...asi tak.

Máš ještě nějaké otázky, Ondřeji Horáku? (SNG vs. NG: Hegerová vs. Vondráčková)

Jan Skřivánek | Narozen 1977, je absolventem dějin umění a historie na Masarykově univerzitě v Brně a Mediálních studií na Univerzitě Karlově v Praze. Od konce roku 2006 vede časopis Art+Antiques. Před tím jako externista přispíval do týdeníku Euro, do Mf Dnes a do dalších médií. Je členem občanského sdružení Artalk. V září 2012 byl na tři roky jmenován do grantové komise hlavního města Prahy pro oblast kultury a umění. Od roku 2013 je členem dramaturgické rady Českých center a poradní a akviziční komise Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze.