TZ: Golem Metamorphosis

Golem Metamorphosis / Galerie Vernon / Praha / 30. 5. - 3. 8. 2012

GOLEM metamorphosis

Galerie Vernon

30. 5. - 3. 8. 2012

vernisáž 29. 5. 2012 v 19 hodin

Galerie Vernon představí díla umělců z Izraele, kteří se zaměřili na hlubší pohled na

symboliku golema v českém prostředí. Výstava nesoucí název „GOLEM metamorphosis“ se bude konat od 30. 5. do 3. 8. 2012 v Galerii Vernon a představí výběr z prací izraelských umělců, kteří si pohráli s motivem golema. Vernisáž výstavy se uskuteční 29. 5. od 19 hodin v Galerii Vernon (U Průhonu 22, Praha 7).

Výstava je součástí uměleckého projektu, který je realizován v České republice. Během residenčního pobytu skupiny izraelských umělců v Praze, v Hoštce a v Malešově vytvářejí sochaři, malíři a fotografové díla inspirovaná pražským golemem. Návštěva umělců je zároveň přípravným časem na spolupráci s festivalem současného umění TINA B. 2012, který se bude konat v Praze od 17. 10. do 31. 10. 2012, a rozvojem projektu Sculpture Park, který se snaží přibližovat umění lidem a umisťovat instalace do veřejného prostoru.

Vnitřní i venkovní multidisciplinární projekty jsou založené na sochařských formách a výtvarném umění. Jsou obohaceny instalacemi a živými vystoupeními, které odrážejí námět golema. Tento mystický fenomén pocházející z pražské historie a židovské tradice je umělci sledován a transformován s neobvyklým přístupem a porozuměním, za pomoci netradičního jazyka, který pomáhá objevit a vyjádřit jeho nové významy.

Projekt předkládá nový – aktualizovaný - výklad "golemovy" definice v dnešním světě. Golem představuje jakousi nekonečnou moc, nadpřirozenou sílu, která může zároveň tvořit i ničit. Činy, které provokují k válce a nenávisti, konfrontují umělci s golemem stvořeným k řešení problémů, k ochraně a k vyvolání pozitivního přístupu k transformaci. Význam golema lze interpretovat jak negativním, tak pozitivním způsobem změny. Golem měl chránit, ale způsobil revoluci.