Top5týdne 20. 5. 2012

V Kutné Hoře začala výstava Europa Jagellonica, pražský radní pro kulturu chce odvolat ředitele GHMP, Obrazy mysli vyhrály cenu Gloria musaealis, pražská galerie Gate vystavuje kresby připsané Francisi Baconovi, v Brně a v Ostravě se uskutečnily muzejní noci.

1 / Jagellonci v Kutné Hoře

Od neděle je možné v Galerii Středočeského kraje navštívit výstavu Europa Jagellonica (zde), která seznamuje s uměním a kulturou středoevropských zemí pod vládou Jagellonské dynastie na přelomu 15. a 16. století. K vidění je na tři stovky exponátů z 13 zemí. Ambiciózní mezinárodní výstava, jejímž autorem je historik umění Jiří Fajt, potrvá do konce září. Hejtman David Rath, který na pozvánkách původně zapřel záštitu ministrů zahraničí Česka, Polska a Německa (zde), se nakonec vernisáže nezúčastnil, neboť trávil již čtvrtou noc ve věznici v Litoměřicích.

2 / Praha chce odvolat ředitele GHMP

Pražský radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09) v úterý oznámil, že v nejbližších týdnech předloží radě návrh na odvolání ředitele GHMP Milana Bufky (zde). Důvodem má být opakovaná “rozpočtová nekázeň”. Přestěhování Slovanské epopeje do Veletržního paláce galerii včetně dvouletého pronájmu přišlo místo na plánovaných 15 milionů na 36 milionů korun. GHMP má od podzimu 2008 rozdělené vedení – v čele instituce stojí ředitel-manažer, program má na starost šéfkurátor. Bufka před nástupem do GHMP působil jak správce konkurzních podstat (zde).

3 / Gloria musaealis 2011

Hlavní cenu v soutěži Gloria musaealis za loňský rok získala výstava Obrazy mysli/Mysl v obrazech, kterou připravila Moravská galerie v Brně (zde). Druhé místo porota přiřkla Vlastivědnému muzeu Jesenicka za stálou expozici Čarodějnické procesy v 17. století na Jesenicku (zde), třetí Sládečkovu vlastivědnému muzeu v Kladně za výstavu Po stopách Ing. Jana Karlíka (zde). Cenu za nejlepší muzejní publikaci získala Západočeská galerie v Plzni za monografii Gabriela von Maxe. Cenu za Muzejní počin získal Památník Terezín za digitalizaci svých sbírek a databáze vězňů. Přehled všech udělených cen (zde).

4 / Bacon, nebo pršuto?

V pražské galerii Gate v pátek začala výstava údajných kreseb Francise Bacona, kterou pro tento nový výstavní prostor provozovaný Středočeským krajem připravila soukromá galerie Vernon. Jak upozornil časopis Art+Antiques, o pravosti vystavených kreseb, které se objevily po malířově smrti v Itálii, přinejmenším část zahraničních expertů pochybuje (zde). Francis Bacon sám opakovaně prohlašoval, že nekreslí, a podle autora připravovaného souborného katalogu malířova díla se tyto kresby nepodobají ničemu, co od Bacona zná. Podle galeristky Moniky Burian jde však jen o pomluvu (zde).

5 / Den a noc muzeí

Na pátek připadl mezinárodní den muzeí, což řada institucí oslavila volným vstupem do svých expozic a prodlouženou otevírací dobou. V sobotu se pak konaly muzejní noci v Brně (zde) a v Ostravě (zde). V Ostravě festival přilákal téměř 23 tisíc návštěvníků. Další muzejní noci budou probíhat po celé republice v následujících týdnech (seznam participujících institucí zde). Pražská muzejní noc se uskuteční 9. června (zde).