TZ: Ostravská muzejní noc 2012

Ostravská muzejní noc 2012 / Ostrava / 19. 5. 2012 od 17 do 24h


OSTRAVSKÁ MUZEJNÍ 2012 NOC SE V OSTRAVĚ USKUTEČNÍ JIŹ POČTVRTÉ

Třicet jedna ostravských kulturních center otevře i letos své brány veřejnosti až do pozdních nočních hodin. Mnohé z nich nechají návštěvníky nahlédnout i do svého zákulisí.

V sobotu 19. května 2012 od 17 hodin do půlnoci se v rámci celé Ostravy pod hlavičkou Ostravské muzejní noci 2012 již počtvrté společně představí 31 institucí, které ovlivňují a pravidelně se zapojují do kulturního života města i celého Moravskoslezského kraje. „Zúčastněné organizace během festivalu nabídnou bohatý doprovodný program od koncertů přes filmové projekce a taneční vystoupení až po přednášky a workshopy,“ říká Andrea Węglarzyová, koordinátorka festivalu, a pokračuje „Je to však pouhá ochutnávka toho, čemu se tyto organizace věnují za běžného provozu.“

Jádro Ostravské muzejní noci 2012 tvoří kulturní stánky, které již mají v Ostravě vybudováno renomé. Mezi nováčky se letos představí multižánrové centrum současného umění Cooltour, Divadlo Petra Bezruče, Divadlo loutek Ostrava, Janáčkova filharmonie Ostrava, galerie Jáma 10 a INDUSTRIAL gallery. Rovněž v letošním roce festival podpoří Dopravní podnik Ostrava, a.s., který pro tuto příležitost poskytne zvláštní autobusové linky pro přepravu mezi jednotlivými institucemi zdarma.

Jako poslední a neméně důležitou novinku letošního ročníku je třeba zmínit spolupráci s kavárnou Ostravanka Coffee Shop, která nabídne zvláštní občerstvení kulturou znaveným návštěvníkům. Kromě klasického sortimentu kavárna nabídne také speciální sladké a slané balíčky s kávou nebo pitím, které si návštěvníci budou moci dát v Ostravance, nebo si je vzít na posilnění s sebou. Na svém putování po Ostravě se zúčastnění lidé mohou občerstvit v Ostravance U Černého stromu na Prokešově náměstí 2 (u Nové radnice) nebo na Milíčově ulici 2 (naproti Filozofické fakulty Ostravské univerzity).

web: www.ostravskamuzejninoc.cz

„Během posledních tří let jsme byli svědci toho, že výpravy po tajemných světech jednotlivých kulturních stánků přinášejí kromě zábavy a poučení i další příjemné zážitky. K tomu nejzákladnějšímu patří možnost kulturního strávení jarní noci spolu s rodinou a přáteli,“ doplňuje Jana Šrubařová, koordinátorka festivalu, a pokračuje „Ostravská muzejní noc tak naplňuje také roli společenskou. V pestré nabídce si každý najde to své. Dobrá nálada tedy snad i letos oživí ostravské ulice.“ „V loňském roce jsme zlomili hranici dvaceti tisíc návštěvníků, vzhledem k nově zapojeným organizacím, pestrým programům a obrovskému zájmu veřejnosti, si troufám říci, že letos jich bude přes pětadvacet tisíc,“ uzavírá Węglarzyová.

Festival muzejních nocí je primárně zaměřen na činnost muzeí a galerií. Ostravské muzejní noci 2012 se však neúčastní pouze muzea a galerie, ale ve spolupráci s nimi také další organizace, jejichž náplň je propojena s kulturou či vzděláváním, ať už se jedná o divadla, knihovny, umělecké školy či samotnou Radnici města Ostravy. Tím se Ostravská muzejní noc 2012 zařazuje po bok Pražské a Brněnské muzejní noci. Množstvím zapojených institucí Ostravská muzejní noc 2012 dokonce úspěšně sekunduje pražskému festivalu.

Podrobný program jednotlivých organizací je k dispozici na webových stránkách (www.ostravskamuzejninoc.cz), Facebooku a v informační brožuře, která je zdarma k dispozici v zúčastněných organizacích a na veřejných místech Ostravy. V brožurce rovněž návštěvníci naleznou jízdní řády k zvláštním autobusovým linkám a mapky institucí.

Festival zaštítil hejtman Moravskoslezského kraje Ing. Jaroslav Palas a Ing. Petr Kajnar, primátor statutárního města Ostravy. Finančně akci podpořilo statutární město Ostrava a Moravskoslezský kraj. Mediálním partnerem akce je Český rozhlas Ostrava.

Ostravská muzejní noc 2012 je součástí Festivalu muzejních nocí, který zaštiťuje Asociace muzeí a galerií ČR. Jeho cílem je představovat kulturní instituce v nezvyklé a atraktivní podobě.

1. Galerie výtvarného umění v Ostravě 2. Ostravské muzeum 3. Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava 4. Antikvariát a klub Fiducia 5. Radnice města Ostravy 6. Slezskoostravský hrad 7. Knihovna města Ostravy 8. Národní divadlo moravskoslezské 9. Divadlo Petra Bezruče 10. Divadlo loutek Ostrava 11. Cooltour 12. Důl Hlubina, koksovna a vysoké pece Vítkovických železáren 13. Landek park 14. Hasičské muzeum města Ostravy 15. Důl Michal 16. Dopravní podnik Ostrava 17. Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy VŠB-TU Ostrava 18. Kulturní dům Poklad 19. Alliance francaise Ostrava 20. Fakulta umění Ostravské univerzity v Ostravě 21. Janáčkova filharmonie Ostrava 22. Janáčkova konzervatoř a gymnázium Ostrava 23. Střední umělecká škola, Ostrava 24. Výtvarné centrum Chagall 25. Muzeum a galerie Mlejn 26. Středisko pro rozvoj umění Viridian 27. galerie Magna 28. Slezskoostravská galerie 29. INDUSTRIAL Gallery 30. Nová Akropolis 31. Jáma 10 32. Ostravanka