TZ: Adéla Korbičková a Ondřej Homola

Adéla Korbičková a Ondřej Homola / Snad nezapomenu na něco, co se nestalo / Galerie ART / Brno / 9. - 29. 5. 2012

Ve dnech 9. 5. - 29. 5. 2012 se v brněnské nezávislé Galerii ART uskuteční výstava Adély Korbičkové a Ondřeje Homoly s názvem Snad nezapomenu na něco, co se nestalo.

V návaznosti na předchozí výstavu Karoliny Kohoutkové se i momentálně prezentované dílo studentů brněnské Fakulty výtvarných umění VUT dotýká tématu paměti a vzpomínání. Částečně kinetická a částečně prostorová instalace kombinující dřevěnou konstrukci a množství drobných fotografií je pokusem o poetické uspořádání či zachycení volných představ a denního snění.

Paměť funguje jako zásobárna obrazů. Vzpomínky vizuálního charakteru jsou základem pro naši obrazotvornost a nelze je nikdy s jistotou oddělit od toho, co si jen představujeme, nebo co zrakem vnímáme právě teď. Naproti tomu fotografie je médium, jemuž se tradičně připisuje určitá pravdivostní hodnota, protože každý snímek vzniká jako kauzální otisk reality. Stejně jako vzpomínka však ani fotografie nedokáže celistvě zachytit a udržet skutečný průběh událostí a v paměti či fotoalbu si pak uchováváme spíše střípky virtuálních realit, které se v nejrůznějších podobách aktualizují v našich denních i nočních snech.

Ondřej Homola a Adéla Korbičková vytvořili soubor inscenovných fotografií, které jsou jak vzpomínkami, tak záznamy příjemného nedělního snění. Jejich nesouvislému prolínání dodali pomyslný řád prostřednictvím dřevěných konstrukcí, které jako každá gemoetrická struktura evokují – jakkoli mylně - racionalitu a systematičnost. Nejen formálně připomíná instalace poeticko - konstruktivistickou tradici českého modernismu, obrazové básně a poezii všedního dne. Právě poukazování na půvab obyčejných předmětů a zmnožování jejich výzamu v rámci vizuálního propojování vzpomínek a představ je hlavním rysem výtvarného díla Adély Korbičkové a Ondřeje Homoly prezentovaného na této výstavě.

Adéla Korbičková (*1988) i Ondřej Homola (*1984) studují v ateliéru Multimédia Petra Zubka na Fakultě výtvaných umění VUT v Brně. Netvoří stabilní autorskou dvojici, nicméně nejde ani o jejich první spolupráci – paralelně s výstavou v Galerii ART probíhá také výstava ION v ve frýdecké Galerii Věž, kde se na jejich společné světelné instalaci podílel také Ondřej Merta. Ani jeden z umělců nepracuje výhradně s jedním médiem – oba se věnují tvorbě kinetických či zvukových instalací a objektů, kresbě nebo koláži a spojuje je zájem o dřevo jako výtvarný materiál. Práce Adély Korbičkové vychází často z imaginárních světů či příběhů a stejně jako Ondřej Homola klade důraz na vizuální, tedy materiální stránku díla. Ondřej se pohybuje rovněž v oblasti grafického designu a je součástí týmu Standuino, který se zabývá DIY výrobou elektronických (nejen) hudebních nástrojů.

/Klára Stolková/

Galerie ART, Cihlářská 19, Brno, 602 00

Otevřeno denně od 14 do 24 hod.