TZ: Sóstrast

Sóstrast / Daniela Baráčková, Markéta Kubačáková, Šárka Telecká / Galerie AVU / Praha / 24. 4. – 3. 5. 2012

DANIELA BARÁČKOVÁ, MARKÉTA KUBAČÁKOVÁ, ŠÁRKA TELECKÁ

Sóstrast

24. 4. – 3. 5. 2012

Vernisáž 23. 4. 2012 v18 hodin

Výstava Sóstrast představuje instalaci s videem Myslela jsem si, že mám po tobě mrtvici (2012). Autorky a zároveň účinkující v tomto videu vytvářejí obraz o svých otcích prostřednictvím útržků vět či promluv, které se staly určitými formujícími hranicemi, od nichž se člověk znovu a znovu bolestně odpoutává, aby nalezl svoji identitu. Pomocí narativních záblesků představ skládající se v popis táty, je odhalována podstata vzájemnosti, ukotvená v bezčasí, pohřbená v budoucnosti či neviděná v přítomnosti. Blízkost osoby či její dalekost, závislost a nezávislost, revolta či přitakání, strach nebo radost jsou pohrouženy do přerývaného vnitřního profilu, jenž si subjekt, potažmo dítě reflektované z pozice dospělého, vytváří ve své mysli o druhém člověku.

V konfrontaci s dalším společenským vývojem dítě zjišťuje, že „normalita“ přirozená uvnitř rodiny se stává podivným elementem deformujícím jeho sociální vztahy a vztah ke světu jako takovému. Odhaluje se určitá „rodinná epistémé“, mikrosvět, v němž je stavba identity budována na zkamenělých úponech břečťanu, zvnitřnělých rodinných návyků a vzorců chování. Umělkyně se snaží s jistou nadsázkou odkrýt sebe-konstrukt skrze vnímání druhého. Možnost stržení všech šlahounů vnějšího a získání definitivního tvaru vnitřku je ale nenaplnitelná, a proto autorky záměrně uchopují tuto mřížku fragmentárně. Jen ta místa, kde omotaný břečťan není příliš silný, je možné reflektovat a sdělit, oddělit to, čeho si jsme vědomi, od toho, co nedokážeme popsat.

Naddimenzovaná projekce oprošťuje subjekt od područí fyzikální reality, stejně tak jako výstavní místnost rozdělená na cosi velkého a cosi prázdného umožňuje divákovi vystoupit z běžné zkušenosti a jinak vnímat interní prostor videa.

- - -

Daniela Baráčková (1981) absolvovala VŠUP, ateliér Intermediálních konfrontací (Jiří David, 2009) a stáž na AVU, ateliér Vladimíra Skrepla. Zabývá se především médii videa, instalace a malby, které v site-specific provedeních představuje jako výstavní projekty. Jejím tématem jsou sociální vztahy, které často rámuje prostorem architektury či urbanismu.

www.danielabarackova.cz

Markéta Kubačáková (1984) absolvovala VŠUP, Dějiny a teorie nových médií a stáž v ateliéru Intermediálních konfrontací Jiřího Davida (2009) a FaVU VUT, ateliér Videa (Jesper Alvaer, Jiří Ptáček, Martin Zet, 2011). Zabývá se zejména narativností v médiích kresby, videa a performancí. Příběh jí slouží jako můstek k imaginaci, jež osvobozuje a reflektuje subjekt od jeho sociálního zakořenění a myšlenkových stereotypů.

www.marketakubacakova.wz.cz

Šárka Telecká (1984) studuje AVU, ateliér Monumentální tvorby u Jiřího Příhody, absolvovala stáž u Jiřího Davida (2009). Ve svých prostorových pracích se zabývá zejména tématy solidarity a empatie, které realizuje v instalacích vytvořených často ze stavebních materiálů, barevných ploch či amorfních materiálů.